Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα για τις Κάννες-Ο Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής

106


«Για τις Κάννες θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα» είπε από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, σχετικά με το δημοσίευεμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε:

«Όπως σωστά είπε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση των Καννών έχουν γραφτεί περισσότερα από όσα έχουν γραφτεί για τη μάχη των Καννών. Όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη θυμάται τα γεγονότα, ως περιγραφή, ως ανάλυση από τότε μέχρι τώρα δε βρίσκει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στα νέα δημοσιεύματα. Γίνεται ανακύκλωση.

Κάποια στιγμή θα μιλήσω. Έχουμε ιστορική υποχρέωση να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες απέναντι

Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα θέματα αυτά γιατί είναι ιστορική μου υποχρέωση, να εξηγήσω στον ελληνικό λαό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε πώς είναι μια συντεταγμένη ώρα μέλος της ΕΕ και του ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο.

Θα μιλήσουμε για τις Κάννες, για το Βόρκλαου της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Μάρτιο τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε…

Για λόγους ιστορικούς πρέπει να φτάσει και στον πιο νέο Έλληνα πολίτη . Για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που γλιτώσαμε, γιατί βιώνουμε τις θυσίες και αντιδρούμε αλλά δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης. Κάναμε τις θυσίες για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια.

Δε θα ευχόμουν ποτέ σε ένα εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά σε τέτοια διλήμματα μετρώντας την αντοχή υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε την αντοχή και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε».

Σε σχέση με τα όσα του καταλογίζει δημοσίευμα των FT για τη συμμετοχή του στον πολιτικό μετασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2011 ο Ε. Βενιζέλος απάντησε:

«Από τον Ιούνιο του 2011 ο Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου που με έφερε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί κυβέρνηση όπου αρχικά προτάθηκε να ηγηθεί ο κ. Πετσάλνικος, στην συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης, και στο τέλος έγινε πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος.

Ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας. Ήταν παρών μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Χ.Β. Ρόμπάϊ. Όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ.

Ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον επίτροπο επί των οικονομικών Σιμ Κάλλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Όπως τόνισε, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η βιωσιμότητα του χρέους:

«Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας:

«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οι κακόπιστοι, γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.