Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Η Δημοκρατική Παράταξη εγγυητής της πολιτικής και όχι της κυβερνητικής σταθερότητας

38

«Εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και όχι της κυβερνητικής που δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος στην πρώτη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Παράταξης

Επιβάλλεται «τώρα να καταλάβουμε πως το κάθετί που λέγεται ή που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο κάθε υπαινιγμός, η κάθε αμφισβήτηση των προθέσεων της χώρας, η έλλειψη συστράτευσης, θάρρους, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αλήθειας, έχει τεράστιο κόστος».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη-Ξεκινάμε» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο τη Αθήνας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς: Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Νικόπουλος, Παναγιώτης Πάτρας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας», όχι της κυβερνητικής που, όπως είπε, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή από μόνη της, «αλλά της σταθερότητας της συνολικής εθνικής προσπάθειας που πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση».

Προηγουμένως, ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι η χώρα περνάει τώρα μια πολύ περίεργη φάση, λειτουργεί εργαστηριακά.

«Η βούληση μας να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση, να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε εθνικό χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουμε την έξοδο από την κρίση με ασφαλή τρόπο και να παραδώσουμε τη χώρα ως ομαλή αυτόνομη ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αυτή μας η βούληση και εξαγγελία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταραχή», είπε. «Και φαίνεται καθαρά τώρα, βλέπετε πώς αντιδρούν οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ», συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ελήφθησαν οι δύο αποφάσεις, για έναρξη των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο, σταθεροποιώντας τη χώρα και στη συνέχεια με την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως «και όταν αυτό τελείωσε η χώρα άρχισε πάλι να βιώνει μια ύστερη φάση της κρίσης, χωρίς κανέναν λόγο, στα μεγέθη της τα χρηματοοικονομικά, κάτι που δεν δικαιολογείται καθόλου μα καθόλου από τα μεγέθη τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά της χώρας, γιατί η επιτυχία της προσπάθειας είναι τεράστια και αποδεδειγμένη και αποδεκτή από τους πάντες».

«Άρα βλέπουμε αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, εσωτερικού και διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι, μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών επικοινωνιακών παιγνίων και εμείς πρέπει να παρέμβουμε τώρα και να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο για μια ακόμη φορά», σημείωσε για να τονίσει ότι «η προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης, η συσπείρωση του χώρου, είναι ένας μοχλός με προστιθέμενη αξία».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές, είπε ότι οι αριθμοί μπορεί να μην ήταν οι επιθυμητοί αλλά πως όμως το αποτέλεσμα «κράτησε τη χώρα όρθια και την παράταξη στο επίκεντρο των διαδικασιών» και πως «το εγχείρημα της Ελιάς απέδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα, χωρίς προκαταλήψεις».

Είπε ότι με την ευκαιρία των ευρωεκλογών αναδείχτηκαν καθαρές και ελκυστικές προγραμματικές θέσεις και η αξιακή φυσιογνωμία της παράταξης.

Πάνω στο κεκτημένο της Ελιάς, είπε, «χτίζουμε τη Δημοκρατική Παράταξη», δηλαδή τη συνένωση, όπως ανέφερε, των δυνάμεων όλου αυτού του ιστορικού ιδεολογικού και πολιτικού χώρου που περιλαμβάνει το προοδευτικό κέντρο και ενώνει την παράδοσή του με την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο εγχείρημα αυτό «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μικρό τεχνητό διπολισμό» και με φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας φαινόμενο που οξυνόμενο δημιουργεί, όπως ανέφερε, πολλαπλά φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας.

Υποστήριξε δε ότι στο κενό που άφησε ο παλαιός δικομματισμός με τις υπερβολές του, τώρα εμφανίζονται μορφές πρώιμου και μεσαίου δικομματισμού που είναι πολύ πιο έντονα αλαζονικές και που μεταφυτεύονται σε άλλους χώρους, μικρούς, νεοπαγείς που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία των καταστάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα πάθος να βρισκόμαστε πάντα σε ένα κυβερνητικό σχήμα» και πως «δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν», αλλά αντίθετα ότι «έχουμε δεχτεί αποκλεισμούς, προπηλακισμούς αγένειες ιστορικές και πολιτικές αγένειες, και δεν έχουμε πει τίποτα».

Αντίθετα, είπε, έχει επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή ανεκτικότητα γιατί πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχιστεί η προσπάθεια για συσπείρωση των δυνάμεων.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, οι σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται τον ρόλο του, όπως και το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τον δικό τους.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.

«Ναι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, όχι αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας», είπε.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει ακόμα συνέλθει από το μεγάλο ιστορικό σοκ που προκάλεσε η αντιμετώπιση της αλήθειας της κρίσης το 2009, 2010.

«Ποτέ δεν ξεπεράστηκε αυτό γιατί είναι πραγματικά σοκαριστικό να αναγκάζεσαι να ακυρώσεις ή να αναστείλεις παροχές που έχεις κάνει ιστορικά εσύ, είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις μέτρα αντιδημοφιλή», είπε, για να σημειώσει ότι «θα το ξεπεράσουμε όμως».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν και φαινόμενα ανεξήγητα και προκλητικά».

«Δεν είναι δυνατόν», είπε, να ζητούν τα ρέστα για πολιτικές επιλογές μεγάλης σημασίας, για ιστορικούς αναπροσανατολισμούς της παράταξης και της χώρας αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις ή που τις στήριξαν ή που δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις».

«Δεν θα μας ανακόψουν αυτά, ούτε και οι δημοσκοπήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έχει αποδειχθεί εκλογικά ότι ο χώρος κινείται υπεράνω των δημοσκοπήσεων.

ΠΗΓΗ: «Τα Ν’εα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.