Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

69

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρείας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του Reuters.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Το να κυβερνήσει «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή να συμμαχήσουμε μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εθνικής συνεργασίας, όχι απαραιτήτως ένας κυβερνητικός εταίρος, αλλά εάν η χώρα μάς χρειάζεται, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε».

Το ενδεχόμενο συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλα κόμματα θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεσμευθούν στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης με την τρόικα και το ΔΝΤ  και για την μετάβαση σε ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα, χωρίς κινήσεις που θα μπορούσαν να εγείρουν κινδύνους.

Μια προϋπόθεση είναι πως οι όποιοι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να «αντιλαμβάνονται πως οι βιαστικές, ερασιτεχνικές προτάσεις είναι επικίνδυνες και αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε: «Υπάρχει ο κίνδυνος ενός σοκ ή της απογοήτευσης που θα προκαλέσει η διάψευση των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι εύκολες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και επί των ημερών του έγινε η αναδιάρθρωση χρέους το 2012, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αλλά προειδοποίησε ότι η προεκλογική περίοδος πλήττει τα δημοσιονομικά.

«Κανείς δεν την θέλει, αλλά το σημαντικό είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος τόνισε στη συνέντευξή του στο Reuters απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Θέλω να τους ζητήσω να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να επιλέξει το μέλλον του και την κυβέρνησή του. Η Ευρώπη και το διεθνές σύστημα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη νόμιμη ελληνική κυβέρνηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.