Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές – Μήνυμα στους δανειστές ότι δεν μπορούν να εισηγηθούν ή να επιβάλουν μέτρα που σκοτώνουν την ανάπτυξη

47

 «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ομιλία του ενώπιον κομματικών στελεχών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης της ισχύος του Μνημόνιου για λίγους μήνες μέσα στο 2015 απάντησε ότι «δεν μιλάμε για παράταση του προγράμματος αλλά για τεχνική επέκταση των διαδικασιών».

«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της Τρόικας. Έχουμε τη δυνατότητα πριν τα Χριστούγεννα, πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Επειδή μιλάνε κάποιοι για παράταση του προγράμματος: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο».

Παραλλήλως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα που δεν ευνοούν την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. «Κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί ή να επιβάλει μέτρα που αντί να ευνοούν σκοτώνουν την ανάπτυξη», επισήμανε.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα επιβληθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας όπως το κούρεμα μισθών ή συντάξεων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης:

– Είναι αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη και έχει ήδη παραταθεί υπέρμετρα

– Μεσολάβησαν πέντε σκληρά και δύσκολα χρόνια αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να έχει επιτύχει τρία επιτεύγματα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υποβαθμίσει:
1. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σημαντικό επίτευγμα του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί ή να επιβάλει μέτρα που αντί να ευνοούν σκοτώνουν την ανάπτυξη
2. Εμφανίζουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μας βοήθησαν οι εταίροι με την αναδιάρθρωση του χρέους και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του 2011. Έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 1%, όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης αγωνίζονται να μείνουν κάτω από το όριο του 3%
3. Έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με ασφάλεια τα stress test

– Κάποιοι ενοχλούνται όταν λέμε ότι το ελληνικό χρέος είναι πια εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο. Τραγικό λάθος και πολύ επικίνδυνο να λέμε ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος διότι δεν είναι βιώσιμο.

– Το 2012 δεν πετύχαμε μόνο το κούρεμα και την αναδιάρθρωση αλλά την ένταξη σε ένα μηχανισμό που προβλέπει σχεδόν αυτόματα περαιτέρω μείωση του χρέους σε ονομαστικά λεφτά και όχι σε ψευδαισθήσεις. Αλίμονο αν η μείωση του χρέους, ένα θέμα που θέλει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, εχεμύθεια το καταστήσουμε αντικείμενο διαφωνίας.

– Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και μακρά, γιατί είναι αφενός τεχνική, αλλά είναι και πολιτική. Δεν είναι μόνο διαπραγμάτευση ανάμεσα σε μας και το ΔΝΤ, σε μας και την ΕΕ, αλλά ανάμεσα και στην ΕΕ και το ΔΝΤ, γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να μείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Γαλλία και Ιταλία έχουν πέντε τρισεκατομμύρια χρέος. Μόνο 35 δισ. ευρώ του ελληνικού χρεους βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών άρα δεν βρίσκεται υπό κερδοσκοπική πίεση.

– Η αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους είναι που προκαλεί τριγμούς στη διαπραγμάτευση. Αυτό ενισχύεται από τη στάση της αντιπολίτευσης και από την αντίληψη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Η αντιπολίτευση δεν θέλει το Μνημόνιο και την Τρόικα αλλά δεν θέλει και εμάς να βγούμε από το Μνημόνιο και την Τρόικα.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είμαστε ενδοτικοί επειδή υποχωρούμε έναντι των Ευρωπαίων αλλά και επικίνδυνοι επειδή δεν υποχωρούμε. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε και ενδοτικοί και ριψοκίνδυνοι;

– Απηχούμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν πήραμε την άδεια από τη σημαία. Ενεργούμε στη βάση της εντολής του ελληνικού λαού. Εννοώ ότι ο λαός αν θέλει, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές, επειδή διασταυρωνόμαστε με την εκλογή ΠτΔ. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβλέπεται διάλυση της Βουλής.

– Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τη συμφωνία για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του Μνημονίου και πιστεύουμε θα την ολοκληρώσουμε για το νέο πλαίσιο.

-Επειδή μιλάνε κάποιοι για παράταση του προγράμματος: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Θώρακας προστασίας τα 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Δεν μιλάμε για παράταση του προγράμματος αλλά για τεχνική επέκταση των διαδικασιών

-Είμαστε εν αναμονεί της επιστροφής της Τρόικας. Έχουμε τη δυνατότητα πριν τα Χριστούγεννα, πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

– Θα απαιτηθεί ένας νόμος για τις προαπαιτούμενες ενέργειες

-Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

– «Μπορούμε να ζητήσουμε ένα μικρό αντίδωρο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», τόνισε αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμα: Τι συζήτησαν Σαμαράς και Βενιζέλος – Χαρδούβελης: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.