Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα – Η Τρόικα έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό

41

Σαφές μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να οξύνει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έστειλε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σύνθετη», καθώς, όπως είπε, «διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα».

Διαμήνυσε, ωστόσο, με το βλέμμα στις συνεχιζόμενες πιέσεις των δανειστών, «μοχλός» των οποίων είναι η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα».

Όπως ξεκαθάρισε, «εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής». «Οι εταίροι μας» παραδέχτηκε, «είναι δύσπιστοι, παρότι δέχονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος».

Σε αυτό το σημείο έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, «φωτογραφίζοντας» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν είπε πως «η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».

«Οι εταίροι επιθυμούν η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση και το ΔΝΤ να επεκτείνει το ρόλο του στην ευρωζώνη» εξήγησε, για να υπογραμμίσει ότι «το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό, δύσκολο και πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου -η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας».

«Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία» εξήγησε, καθώς «τώρα είναι η τελική φάση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα».

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο «κολλάει» η διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση. Δεν θα ζητήσουμε ξανά θυσίες από τον πολίτη, λέμε όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προβλέψεις της Τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η τριμερής «έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά και αυτό θα αρχίσει σταδιακά να φαίνεται και στην ελληνική κοινωνία.

Ερωτηθείς για την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρχηγός του Κινήματος ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σεβαστό από εχθρούς και φίλους. Κουβαλάει βάρος δυσανάλογο και εγγυάται την εθνική στρατηγική».

«Όσοι μπήκαν εκ των υστέρων (σ.σ. στην εθνική στρατηγική) να σκεφτούν γιατί άργησαν, αφού για χρόνια ύψωναν την αντιμνημοινική σημαία» είπε ακόμη.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είπε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει πλήρως, καθώς «δεν μπορεί να στοχοποιείται για λάθη που δεν έγιναν επί δικών του ημερών».

Αναφορικά με τις αξιώσεις της Τρόικας κατά της ρύθμισης των 100 δόσεων, ξεκαθάρισε ότι «οι 100 δόσεις υπάρχουν (σ.σ. είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους)» Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει θέμα με τον ΕΝΦΙΑ. «Προσπαθούμε να βρούμε λύση» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι είχαν «λυσσάξει» εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο «Grexit», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν τίθεται θέμα, «όμως, αυτά που είναι αυτονόητα, μπορούν να χαθούν σε πέντε ημέρες, ακόμα και σε πέντε λεπτά».

Αυτό, όπως είπε, είναι και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε ακόμα:  Ε.Ε: Η τρόικα θα επιστρέψει μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις – Νέα κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου – Βloomberg: Η τρόικα είναι εξοργισμένη με την Αθήνα

Τα σχόλια είναι κλειστά.