Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης στην «La Stampa»: Από την Ευρώπη ζητάμε έξι μήνες

57

Λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ιταλούς δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του με τους εκπροσώπους του ιταλικού Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και τον δημοσιογράφο, Αλεσάντρο Μπαρμπέρα, στον οποίο δήλωσε ότι αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά από την Ευρώπη είναι χρόνος έξι μηνών.

«Από την Ευρώπη ζητάμε έξι μήνες. Θα δείτε τα κεφάλαια θα επιστρέψουν», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «αν η Ελλάδα αποτύγχανε δε θα υπήρχε κανένα χρέος για να αποπληρωθεί. Εμείς επιθυμούμε διαφάνεια, συνεργασία και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε προτάσεις διαφορετικές από τη δική μας».

Όσο για την εκροή δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες από τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως τέτοιου είδους ειδήσεις είναι μέρος του παιχνιδιού κι ότι «εμείς συνεχίζουμε το δρόμο μας. Ζητούμε, τέσσερις, το πολύ έξι εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα μία συμφωνία-γέφυρα μέχρι τις αρχές του Ιουνίου. Σε εκείνο το σημείο τα κεφάλαια θα επιστρέψουν. Για να αναδομήσουμε την εμπιστοσύνη στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την Ευρώπη ως έναν τόπο δανειστών και οφειλετών. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ελλάδα αποτύγχανε τότε δε θα υπήρχε κανένα χρέος για να αποπληρωθεί. Εμείς επιθυμούμε διαφάνεια, συνεργασία και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε προτάσεις διαφορετικές από τη δική μας».

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η Ελλάδα θέλει να σεβαστεί τις συμφωνίες με την Ευρώπη και με τους πιστωτές. «Πρέπει να έχουμε τον χρόνο για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στη Βουλή και αυτό θα σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο ότι το εκλογικό θα συμπίπτει με το κυβερνητικό. Θα μεταρρυθμίσουμε την γραφειοκρατία, θα αντιμετωπίσουμε την διαφθορά, την φοροδιαφυγή. Αυτό που έγινε ή δεν έγινε μέχρι τώρα δεν εξαρτάται από εμάς. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ευθύνες γύρω από το έλλειμμα, ενώ σχετικά με την μείωση του χρέους πολλά εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην ιταλική εφημερίδα.

Η Stampa δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε διαφορετικό ντύσιμο από αυτό που επέλεξε για να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν. Ο κ. Βαρουφάκης, όπως σχολιάζει ο Ιταλός δημοσιογράφος επέλεξε να φορέσει σκούρο σακάκι και σκούρο πουκάμισο, αυστηρά χωρίς γραβάτα και παρότι «θα έπρεπε να είναι κουρασμένος από το τουρ των τελευταίων ημερών, δείχνει χαλαρός και φρέσκος. Έχει την εικόνα ενός παίκτη πόκερ που είναι έτοιμος να παίξει όλα για όλα με ένα χέρι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.