Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης: Στενοχωριέμαι με την κριτική Γλέζου, όχι με του Μηλιού – Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά-τουρισμό, φάρμακα, τρόφιμα λέει ο ΥΠΟΙΚ

52

Τα χαρτιά του αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για αύξηση στον ΦΠΑ, άνοιξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη δεσμεύεται ότι από αυτήν την παρέμβαση δεν απειλούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς επίσης ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά.

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Αναφορικά με τις συντάξεις είπε: «Το κείμενο της συμφωνίας δεν μας επιβάλλει μείωση συντάξεων πρόσθεσε» και επισήμανε: «Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο».

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό είπε ότι το σύστημα δεν αντέχει άλλο. «Να είμαστε ειλικρινείς. Δουλειά μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το σύστημα που έχουμε δεν μπορούσε να συνεχίσει. Το στοίχημά μας; Εχει να κάνει με τη δημόσια περιουσία η οποία πρέπει να εκποιείται. Να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσίας. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπει σε στέρεες βάσεις. Ειμαστε στις Βρυξέλλες και τσακωνόμαστε για κάτι παλιόχαρτα. Γιατί παλιόχαρτα είναι. Δώστε μας χρόνο για να μη κυβερνάται αυτή η χώρα με e-mails».

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το «φύλλο συκής» για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Σε ερώτηση για το τρόπο με τον οποίο κινείται και τους χειρισμούς που ακολουθεί ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ και να κόψω τις συντάξεις. Ο κόσμος δεν μου είπε να βγούμε από το ευρώ, ζητά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι υπέρ της ενέργειας, η οποία δρομολογείται, να δημιουργηθεί μια πιστωτική κάρτα, ένα φλασάκι, μέσω του οποίου θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες στην ουρά.

«’Εχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» – Για την ανθρωπιστική κρίση το πρώτο νομοσχέδιο του υπΟικ 

«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

Για ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους

Ο κ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Ο Γιώργος Παπαδάκης θέλησε να σχολιάσει και την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου την προηγούμενη εβδομάδα, την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.

«Αν υπήρχε χρόνος να συζητήσουμε και να καταλάβει τι έχουμε κάνει. Να πιούμε ένα τσίπουρο… προφανώς θα τον πείσουμε για όσα πετύχαμε. Στεναχωρήθηκα από την τοποθέτησή του ότι δεν εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», απάντησε ο κύριος Βαρουφάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι στενοχωριέται όταν ακούει «από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ. Η αυτοματοποιημένη λιτότητα είναι μια τεράστια επιτυχία. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα; Αυτό είναι επιτυχία. Άρα δεν υπάρχει επέκταση μνημονίου, υπάρχει κατάργηση. Υπάρχει εκατέρωθεν συμβιβασμός. Το μνημόνιο μου έλεγε να μειώσω τις συντάξεις».

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές τριβές σχολιάζει: «Δεν είναι ωραία η αντιπαράθεση; Δεν είναι ωραίο αυτό; Έτσι τους πείσαμε. Μετά την ουσιαστική πτώχευση του 2010 ο ελληνικός λαός δεν έχει καταλάβει – συνειδητοποιήσει ότι είναι η πάρα πολύ στενή η βαθμίδα ελευθερίας που έχουμε στις διαπραγματεύσεις. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι αυτό;» και πρόσθεσε: «Έχω πει ότι οι απλουστευτικές κορώνες δε βοηθάνε» τόνισε και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν έχω αστυνομικό, αν αποκτήσω θα παραιτηθώ

Σχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να έχει ως υπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει αστυνομικό να με φυλάει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν αποκτήσει θα παραιτηθεί.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, χτύπησε το τηλέφωνο. «Είναι το τριψήφιο αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Να το σηκώσω να μιλήσω με τον πρωθυπουργό», αστειεύτηκε ο Γιώργος Παπαδάκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.