Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης σε Tagesspiegel: Οι πιστωτές σαμποτάρουν τη συμφωνία

34

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel επέκρινε τους πιστωτές της Ελλάδας κατηγορώντας τους ότι σαμποτάρουν τις συνομιλίες ώστε να υπάρξει μια συμφωνία ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η πρόταση από τους Θεσμούς δεν δίνει καμία λύση στην ελληνική κρίση.

«Μια τέτοια πρόταση την κάνεις μόνο όταν δεν θέλεις να υπάρξει μια συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και μήνες, οι πιστωτές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει από την πλευρά της «σημαντικές παραχωρήσεις» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας πως έθεσε ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα και προσέφερε αύξηση στο ΦΠΑ, κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Θα προσπαθήσω να μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή αισιόδοξος» αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε «στην άλλη πλευρά» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης. Έτσι τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ μέσω του ESM και από το 2021 και μετά να υπάρξει άμεση σύνδεσή τους με την πορεία της οικονομίας υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε πως χωρίς μια τέτοια «αναδιάρθρωση» και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, δεν πηγαίνουμε πουθενά απλά το Grexit θα αναβληθεί μέχρι το 2021 και καμία εταιρεία δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα χωρίς να έχουν λυθεί αυτά τα θέματα.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία» δήλωσε καταλήγοντας πως η κυβέρνηση έχει πει εξαρχής ότι η χώρα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.