Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης: Κωμωδία λαθών η οικονομική πολιτική της Ευρώπης

22

 

Ότι το αποτυχημένο πενταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη ευρωπαϊκής αποτυχίας στη διακυβέρνηση, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης με νέο άρθρο του στην ιστοσελίδα « Project Syndicate» χαρακτηρίζοντας παράλληλα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη ως μία «κωμωδία λαθών».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 και το 2011, επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα, ενώ ως λάθος υπογραμμίζει το ότι «αυταρχικές συνθήκες επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις».

Υποστηρίζει ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών απέδειξαν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ευρωζώνη κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο «εμπιστευτικό» χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όσον αφορά τις τελευταίες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και συντηρητικών» και τονίζει πως η δική μας «Άνοιξη της Αθήνας» έχει να κάνει με το δικαίωμα μίας μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αντιταχθεί σε μια αποτυχημένη πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες γενιές.

«Όσοι από εμάς επιθυμούμε να μειώσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την επαναπολιτικοποίηση της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της» καταλήγει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.