Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης: Καταληκτική ημερομηνία για μας δεν είναι η 28η Φεβρουαρίου αλλά ο Ιούνιος

42

«Δε θα πάμε με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τονίζει σε συνέντευξή του ο οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Βαρουφάκης, μιλάει για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το κόμμα του εφόσον γίνει κυβέρνηση και τονίζει ότι η πολιτική δεν είναι πόκερ. Οσον αφορά στο Grexit θεωρεί ότι έχει απαγορευτικό κόστος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, ενώ σημειώνει ότι ήταν λάθος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

«Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε στη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας. Μπλόφα μπορείς να κάνεις όταν παίζεις πόκερ. Όταν είσαι πτωχευμένος έχεις ιερή υποχρέωση να πεις συγγνώμη δεν δικαιούμαι να δανειστώ. Όταν έρθει η ΕΚΤ τον Ιούνιο να σου πει έχω ένα ομόλογο 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις και για αυτό σου δανείζω, αυτό είναι παραλογισμός», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Οσον αφορά στα ομόλογα στην ΕΚΤ ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Τα δάνεια αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Γιατί κανονικά θα είχαν κουρευτεί αν δεν είχαν εξαιρεθεί από το PSI. Η ΕΚΤ τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Το έκανε υποτίθεται για να βοηθήσει. Απέτυχε. Ήταν λάθος της ΕΚΤ και πιστεύω πρέπει να πληρώσει αυτός που έκανε το λάθος. Καταλαβαίνω όμως ότι ο κ. Ντράγκι δεν φταίει και ότι υπάρχει νομικό ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε κάπως.  Γιατί να μην εκδώσουμε ένα ομόλογο με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ. ευρώ απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με απειροελάχιστο επιτόκιο 0,1%-0,2%, έτσι ώστε να το αποθέσουμε στο ενεργητικό της ΕΚΤ; Νομίζω είναι μια καλή λύση».

Ποιο είναι, όμως, το πρώτο πράγμα που θα κάνει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει αυτοδύναμος; «Το πρώτο βήμα κατ’εμέ, γιατί αυτό είναι δική μου πρόταση, θα είναι ότι πρέπει να ζητήσουμε μία ελάχιστη προθεσμία, έστω δύο εβδομάδων, υποσχόμενοι να καταθέσουμε έως τότε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τέσσερα πράγματα: τη διαχείριση του χρέους, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να γίνουν, την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις προτάσεις μας για ανάκαμψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της δημιουργίας ενός καινούριου ντιλ. Η καταληκτική ημερομηνία για μας δεν υπάρχει, είναι μία αυθαίρετη  ημερομηνία την οποία ζήτηση η προηγούμενη κυβέρνηση μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην επόμενη κυβέρνηση. Για μας καταληκτική ημερομηνία είναι ο Ιούνιος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.