Ειδησεογραφικό site

«Βάκχες» στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης

627

Με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη εμφανίζεται το πειραϊκό θέατρο στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης στις 7 Αυγούστου.

Η δεύτερη παρουσίαση του έργου θα είναι 26 Αυγούστου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στα πλαίσια του φεστιβάλ.   Η παράσταση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού, του υπουργείου τουρισμού, του ΕΟΤ και της πανελλήνιας ομοσπονδίας κωφών θα έχει- καθώς μας εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Παπαθεοδώρου- την εξής πρωτοτυπία: είναι η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μεταφρασμένη στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα. Δύο διερμηνείς για τους κωφούς στα δύο άκρα της σκηνής θα μεταφράζουν την παράσταση στη δική τους γλώσσα.

Αργότερα, λέει ο σκηνοθέτης, θα περιοδεύσουν σε Ήπειρο, Μακεδονία, με τελικό σταθμό την Αθήνα. Στα άμεσα σχέδιά του είναι να ταξιδέψει η παράσταση στο εξωτερικό.

Οι Βάκχες, η τραγωδία αύτη του Ευριπίδη, γράφτηκε το 407 π.Χ., όταν ο ποιητής βρισκόταν στην Πέλλα της Μακεδονίας, στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου και σκηνοθετήθηκε από το γιο του το 405 π.Χ. στην Αθήνα.

Η τραγωδία αυτή διδάχθηκε (παίχτηκε) μετά τον θάνατο του δημιουργού της. Το έργο έχει γνήσια Διονυσιακή υπόθεση, εξιστορεί δηλαδή την έλευση του Βάκχου (Διονύσου) στη Θήβα κατά την οποία ο Πενθέας φονεύεται από την μητέρα του Αγαύη, γιατί αντιστάθηκε στη λατρεία του νέου θεού.

Μερικοί στηριζόμενοι σε κάποιες εσωτερικές μαρτυρίες και αναφορές πιστεύουν πως το έργο γράφτηκε για να διδαχτεί σε δραματικούς αγώνες που οργάνωσε ο Μακεδόνας βασιλιάς προς τιμήν των Μουσών και του Διονύσου..

 

Οι συντελεστές του έργου είναι:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου

Μετάφραση: Χρήστος Σάββας

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης

Στίχοι χορικών: Τούλα Καρώνη

Χορογραφία: Κάλια Θεοδοσιάδη

 

Στο ρόλο του θεράποντα (φιλική συμμετοχή): Σπύρος Φωκάς

Αγαύη: Τιτίκα Σαριγκούλη

Διόνυσος 1και2: Κυρ. Υψηλάντη- Βασίλης Ζώης

Τειρεσίας: Αλεξ. Μαρτζούκος

Πενθέας: Π. Τσαπαλιάρης

Κάδμος: Σπ. Κατηφόρης

Αγγελιαφόρος Α και Β: Ν. Αφιανάς

Χορός:

Εβ. Φιτσαντωνάκη- Κατ. Χολή- Μαρ. Μανόνα- Κων. Σπάθη-Ιφ. Καφετζοπούλου- Κελ. Νικηφόρου

Κορυφαίος του χορού: Δημήτρης Ψαριανός

Τα σχόλια είναι κλειστά.