Ειδησεογραφικό site

Α. Τσίπρας: «Είναι ώρα να φύγουν Σαμαράς και Ραχόι»

219

Το σύνθημα των αγανακτισμένων στις πλατείες της Μαδρίτης, από τις οποίες αναδείχθηκε το νεοϊδρυθέν ανατρεπτικό κόμμα της Ισπανίας Podemos «τι ώρα είναι; ώρα να φύγουν», επικαλέστηκε ο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ισπανική πρωτεύουσα για να δώσει την απάντηση την απάντηση, η οποία συμπυκνώνει τον πολιτικό στόχο της αριστεράς στις δύο χώρες: «Είναι ώρα να φεύγουν και ο Ραχόι και ο Σαμαράς. Ώρα να έρθουμε. Οι λαοί του Νότου. Με τις δυνάμεις της ελπίδας και της ανατροπής στην Ελλάδα και την Ισπανία».

Χαιρετίζοντας το ιδρυτικό συνέδριο των Podemos, όπου ο κ. Τσίπρας ήταν ουσιαστικά ο γκεστ σταρ, έδωσε το έναυσμα για μια ευρεία συμμαχία στον ευρωπαϊκό νότο κατά της γερμανικής πολιτικής λιτότητας, που έχει επιβληθεί μέσω της τρόικας και των μνημονίων. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την πολιτική ανατροπή: «Σήμερα είμαστε εμείς, στην Ελλάδα, ένα βήμα πριν από την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης με το λαό, για το λαό. Αύριο έρχεται η δική σας σειρά. Τα χρόνια που έρχονται ο Νότος, η ευρωπαική περιφέρεια θα ξαναγράψει την Ιστορια της Ευρώπης. Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία οι συσχετισμοί έχουν ήδη αλλάξει. Μαζί θα αλλάξουμε και την πολιτική ατζέντα. Θα Προωθήσουμε τις τρεις προϋποθέσεις. Το τρίπτυχο για ν’ ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης» σημείωσε και παρουσίασε τις πώς θα γίνει αυτό: .

– Με Άμεσο τερματισμό της λιτότητας.

– Με «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης. Ζητάμε ένα νέο Λονδίνο για το Χρέος. Η Γερμανία δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το ιστορικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα στην Ευρώπη αυτό που η Ευρώπη με γενναιοδωρία και ενόραση της προσέφερε το 1953.

– Με «Ευρωπαϊκό New Deal» δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να αποδεχτεί καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαου και ιδιαίτερα καμία συμφωνία, με το δημόσιο χρέος στο ράφι. Και για τον λόγο αυτό, δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε σε προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας, που ανατροφοδοτούν την υπερχρέωση. εν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων φόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εισπραχθούν. Δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2015, που θα στείλουν την οικονομία πίσω στην ύφεση».

Επανέλαβε δε το αίτημά του για εκλογές στη χώρα μας «γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό. Γιατί σήμερα η αναξιόπιστη και ανυπόληπτη κυβέρνηση Σαμαρά αντί να διαπραγματευτεί υποκύπτει στους όρους της τρόικας, μήπως και την πείσει να εκδώσει το εισιτήριο Βρυξέλλες-Αθήνα. Παραδίδεται αμαχητί για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα αλλάζοντας και νόμους που μόλις πριν από λίγες μέρες η ίδια έχει ψηφίσει».

Εξαίροντας το ρόλο των Podemos τόνισε ότι «μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη σύντομα -και θα το κάνουμε- το μέχρι χθες ακατόρθωτο. Ν’ αλλάξουμε τη πορεία της Ευρώπης. Να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Να βάλουμε τους ανθρώπους στο προσκήνιο, πάνω απο τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών».

Όπως σημείωσε «οι λαοί μας νίκησαν το φόβο και έβαλαν στην θέση τους την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα. Τώρα πια δε ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αν η κ. Μέρκελ του πει Όχι στο σχέδιό του. Αλλά ρωτάνε την Καγκελάριο τί θα κάνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos σχηματίσουν προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και ακυρώσουν τη λιτότητα».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, το μεγάλο δίλημμα είναι: θα μείνουμε υποταγμένοι στην λογική του χρηματοπιστωτικού κέρδους; Ή θα θέσουμε την οικονομία, την πολιτική και τους θεσμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας; Θα παραμείνουμε δεμένοι στην θηλιά της καταστροφικής λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών; Ή θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα μέλλον δικαιοσύνης και αλληλεγγύης;».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το δίλημμα αφορά, πριν από όλα, τις χώρες του Νότου. Τους λαούς που κατηγορήθηκαν για τεμπελιά, σπατάλη και εύκολη ζωή, όταν κλήθηκαν να φορτωθούν τις ζημιές των τραπεζών. Αλλά και τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα που δημιούργησε η πολιτική διαφθορά. Υπολόγισαν ότι οι λαοί θα υπομείνουν την νέα κατάσταση με σκυμμένο κεφάλι. Χτυπημένοι από την παραίτηση και τον φόβο. Τώρα διαπιστώνουν ότι κάνουν λάθος. Γιατί ο ευρωπαϊκός Νότος αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί νέες συμμαχίες. Στις χώρες μας γεννιέται η ελπίδα – από το Νότο της Ευρώπης ξεκινάει η ανατροπή. Εμείς είμαστε η μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό και το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της. Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού».

Και κατέληξε: « Μαζί μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε. Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές. Θα την επανενώσουμε, σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση. Γιατί η λιτότητα δεν καταστρέφει μόνο το Νότο, καταστρέφει όλη την Ευρώπη. Ο αποπληθωρισμός, η ύφεση, η στασιμότητα, η ανεργία και η επισφαλής εργασία είναι κοινά προβλήματα στο Βορρά και το Νότο, στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης, που απαιτούν συλλογικές και αλληλέγγυες λύσεις. Το μήνυμα που σας στέλνουμε είναι ένα μήνυμα ενότητας. Για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα και το όνειρο μιας μεγάλης ιστορικής αλλαγής. Για Να μετατρέψουμε την απόγνωση και την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων σε πείσμα και θέληση. Να αναβαθμίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες από το επίπεδο της αντίστασης και της διαμαρτυρίας, στο επίπεδο της ζωντανής πολιτικής προοπτικής. Να συσπειρώσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο κοινό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της μεγάλης ανατροπής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.