Ειδησεογραφικό site

Αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα ο Νικολά Σαρκοζί- Υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος για διαφθορά

57

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε σήμερα επισήμως υπό δικαστική έρευνα και αφέθηκε ελεύθερος, ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα. Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε «από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων», ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα. Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

«Όλα αυτά βασίζονται μόνο σε τηλεφωνικές υποκλοπές … η νομική βάση των οποίων θα αμφισβητηθεί έντονα», δήλωσε ο Πολ-Αλμπέρ Ιβέν, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ, του δικηγόρου του Σαρκοζί. «Δεν υπάρχουν πολλά στο φάκελο αυτό, αφού κανένα από τα στοιχεία που έχω δει δεν στηρίζει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Όταν ένας ύποπτος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, σημαίνει ότι υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» που δείχνουν ενδεχόμενη εμπλοκή του σε εγκληματική δραστηριότητα. Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα.

Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση. Υπάρχουν έξι νομικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής για την οποία γίνεται εδώ λόγος, οι οποίες απειλούν τον πρόεδρο, μια σκιά που πολλοί στο κόμμα του, την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), πιστεύουν πως υπονομεύει την ικανότητά του να πραγματοποιήσει το 2017 μια επιστροφή στην πολιτική αρένα.

Η τρέχουσα έρευνα αφορά υποψίες πως χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει πληροφορίες γύρω από έρευνα που διεξαγόταν για παρατυπίες κατά τη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2007.

Συγκεκριμένα, δικαστές θα επιδιώξουν να διαπιστώσουν αν ο Σαρκοζί προσπάθησε να επιτύχει την προαγωγή ενός δικαστικού ως αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με την πορεία της δικαστικής έρευνας για την παράτυπη χρηματοδότηση της εκστρατείας του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.