Ειδησεογραφικό site

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα Grexit

32

Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής που είχε ασκήσει κατά της Ελλάδας στα μέσα της εβδομάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς – του συγκυβερνώντος , με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – επανήλθε σήμερα με ιδιαίτερα σκληρές φραστικές επιθέσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με προειδοποίηση ως προς το αν υπάρχει πλέον βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη στην περίπτωση επικράτησης του «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «συμπεριφέρεται άκρως λαϊκιστικά και έχει οδηγήσει τη χώρα της σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση – στο χείλος ενός γκρεμού», ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι: «ένα Grexit θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ευρωζώνη, αλλά δεν θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ελλάδα».

Ο ίδιος «αναλύει» στη συνέντευξή του τις πιθανές συνέπειες του ελληνικού δημοψηφίσματος, διατεινόμενος πως: «εάν ο πληθυσμός ψηφίσει σήμερα Οχι, είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ακόμη πλέον μια βάση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και μετά από αυτό η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε κρατική χρεοκοπία. Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν Ναι, η ετυμηγορία είναι υπέρ του ευρώ και με αυτή δίνουν μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας εκ νέου κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ότι «από μόνη της εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οδηγεί τη χώρα της σε κίνδυνο», τονίζει ότι οι εταίροι μπορούν να είναι αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, μόνον εφόσον η χώρα καταβάλει και η ίδια προσπάθειες, και πως, χωρίς ελληνικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να δοθούν πλέον πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για «ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνει ότι: «η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ήδη και πριν από αυτή τη δήλωση απαράδεκτη. Θέλουν χρήματα και υβρίζουν την ΕΕ. Αυτό είναι ήδη θρασύ».

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε στην ομιλία του, ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αν οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της, εκείνη η χώρα η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά την άποψή του, όπως την διατύπωσε στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, η Ευρωπαική Ενωση δεν πρέπει να ανεχθεί «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.