Ειδησεογραφικό site

«Αυγή» κατά Βενιζέλου-Με αναφορές στον Ανδρέα απαντά το ΠΑΣΟΚ

61

«Το τσεκούρι του πολέμου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ ξέθαψε πάλι η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή αρθρογραφία κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Τι αναφέρει η ανακοίνωση-Το επίμαχο άρθρο

Με αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης Ανδρέα Παπανδρέου, επέλεξε να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του, με αφορμή το κύριο άρθρο της Αυγής (Τετάρτη, 13/8/2014) και τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Απόστολου, με το οποίο κατηγορούσαν τη σημερινή ηγεσία του κινήματος για υποκριτική στάση και ανευθυνότητα.

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου πάντα εξαντλούσε τα περιθώρια πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδέποτε λειτούργησε ανεύθυνα, δημαγωγικά και διχαστικά, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, της χώρας και της αγροτιάς, όπως κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πάντως, είναι θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω και αργά τη μεγάλη προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία – δεν ξεχνούμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρός τους έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την μεταπολίτευση κατέστρεψε τη χώρα!».

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει «για χιλιοστή φορά» στον ΣΥΡΙΖΑ «πως στα μεγάλα εθνικά θέματα, κατά κύριο λόγο, δεν χωρεί μικροκομματικός λόγος. Ελάτε να δουλέψουμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες για το καλό της Ελλάδας. Όσο για τον κ. Τσίπρα, μήπως να θυμηθεί πως μέχρι πριν ενάμιση μήνα ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν; Ο πολιτικαντισμός και η διπλοπροσωπία έχουν όρια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το άρθρο της Αυγής

«Ευρωδουλικότητα και αριστερή συνηγορία

Μνημείο χατζηαβατισμού είναι η επίθεση του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αυτονόητη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προβλέψει τα ρωσικά αντίποινα και να διαφοροποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Βενιζέλος καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει α λα καρτ συμμετοχή στην Ε.Ε., λαϊκισμό και διάφορα παρεμφερή. Προφανώς η κυβέρνηση δεν διανοείται ότι συμμετέχει στην Ε.Ε. με αξίωση στοιχειώδους ισοτιμίας και με δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Με άκρα δουλικότητα έναντι των πιστωτών πολιτεύεται στο μείζον θέμα του χρέους. Στο έλασσον θα έψαχνε να βρει ψήγμα πολιτικής αξιοπρέπειας;

Κι όμως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την πολιτική ιδιαιτερότητά τους στο πλαίσιο της Ε.Ε. Η Γερμανία, π.χ., πριν από δύο χρόνια δεν συμμετείχε στην επιχείρηση της Ε.Ε. στη Λιβύη. Παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καθιερώσει τη διπλωματική τακτική των «αστερίσκων». Κι ακόμη παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συνδυάσει το δόγμα του ότι η χώρα ανήκει στη Δύση με ανοίγματα προς τη Μόσχα.

Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Δεν διαθέτουν όμως πολιτική αξιοπιστία να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται το ενδεχόμενο ο Βενιζέλος να εκφράσει επιφύλαξη στην Ε.Ε. Η απόφαση για τα μέτρα κατά της Ρωσίας, που έχει προφανή πολιτική σημασία, ελήφθη σε υπηρεσιακό επίπεδο, με την Ελλάδα συναινούσα, σιωπούσα και συρόμενη. Η δουλική αντίληψη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. είναι γνωστή και δεν εκπλήσσει. Αντιθέτως εξηγεί τη στάση τους στην κρίση της Ουκρανίας. Αυτό που προκαλεί και πάλι ερωτήματα είναι η ευκολία με την οποία το ΚΚΕ υιοθετεί τη θεωρία του μονόδρομου και στο θέμα της Ουκρανίας. Και απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, ισχυριζόμενο ότι μόνο αν διαλυθεί η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα υπάρξει λύση. Μέχρι τότε;

Πρόκειται για συνηγορία εξ αριστερών στη δεξιά πολιτική Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τι προτείνει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τους αγρότες; Ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα Μνημόνια και την προσκόλληση στο Βερολίνο; Μέχρι να κατορθώσουμε «να βγούμε» πρέπει να το παίζουμε «καλά παιδιά»; Κι «αν βγούμε», θα ζούμε χωρίς διεθνείς αναφορές και συμμαχίες; Ή θα έχει τότε εμπεδωθεί στον πλανήτη το καθεστώς της «λαϊκής εξουσίας»;»

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.