Ειδησεογραφικό site

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Ένα εκατ. ευρώ μόνο για τα «έξοδά» μας στη ΔΕΘ

55

Με θέμα «Επανεξέταση των μέτρων τάξης των εγκαινίων της ΔΕΘ», η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια. Στην επιστολή χαρακτηρίζεται ως «υπεροβολική» η αστυνομική παρουσία, ενώ αναφέρεται πως «τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των Αστυνομικών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης της ΔΕΘ άγγιξε το 1.000.000€».

Η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε διανύσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πόλη μας. Δυστυχώς, το συμπέρασμα ήταν ότι η αστυνομική παρουσία ήταν για άλλη μια χρονιά υπερβολική, με άσκοπη σωματική εξάντληση των εμπλεκομένων συναδέλφων και υψηλό οικονομικό κόστος. Με μια πρόχειρη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, μας γνωστοποιήθηκε ότι τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των Αστυνομικών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης της ΔΕΘ άγγιξε το 1.000.000€. Ένα ποσό που είναι αστρονομικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα προγραμματισμένο γεγονός για το οποίο προετοιμάζονται όλοι οι φορείς πολύ νωρίτερα. Η Ελληνική Αστυνομία όμως, αντί να μελετήσει και να οργανώσει έναν ορθολογικό σχεδιασμό των δυνάμεων της και των σημείων που αυτές πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στην πόλη, χρόνια τώρα αρκείται στην μετακίνηση χιλιάδων Αστυνομικών από όλη την χώρα οι οποίοι δημιουργούν «αλυσίδες» σε ολόκληρες λεωφόρους και οδούς της πόλης για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έτσι, χάνεται το μέτρο της περιφρούρησης των πορειών και καταλήγουμε στην κατά πόδας συνοδεία τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αναλάβατε τα καθήκοντά σας πρόσφατα, και ο σχεδιασμός αυτός που είναι επαναλαμβανόμενος χρόνια τώρα μπορεί να φαντάζει σωστός, δημιουργεί όμως άλλα κενά. Για παράδειγμα, με τα χρήματα που διατίθενται για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συναδέλφων των διμοιριών και των ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ που έρχονται από όλη την Ελλάδα με λεωφορεία και μηχανές, θα μπορούσαν να αγοραστούν νέα οχήματα και να αποσυρθούν επιτέλους τα λεωφορεία των διμοιριών της ΔΑΕΘ που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ έχουν μεγάλες φθορές, και είναι επικίνδυνα για τους Αστυνομικούς και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, με 1.000.000€ θα μπορούσαν να αγοραστούν δεκάδες αυτοκίνητα, μηχανές, και υλικοτεχνική υποδομή. Τα υλικά αυτά θα ήταν ζωτικής σημασίας για την διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα των συναδέλφων και την προστασία των πολιτών. Εν τέλει, συμπεραίνουμε ότι πρωτίστως χρειαζόμαστε αναθεώρηση των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη λειτουργία μας. Από το να επενδύουμε στην φυσική παρουσία υπεράριθμων Αστυνομικών που πολλές φορές λειτουργεί εκφοβιστικά προς τους πολίτες άνευ λόγου, οφείλουμε να επενδύουμε στον εξοπλισμό, στα λειτουργικά και σύγχρονα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης σε όλη τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, το ωράριο εργασίας των Αστυνομικών πάλι καταπατήθηκε. Πολλοί Αστυνομικοί των διμοιριών εργάστηκαν πάνω από δεκαέξι (16) ώρες, ενώ δυο διμοιρίες διατάχθηκαν την αμέσως επόμενη ημέρα να μεταβούν στην Χαλκιδική.

Επειδή όσα διαχρονικά καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν μπορούν να αποφευχθούν χωρίς τη δική σας παρέμβαση, σας παρακαλούμε να σκύψετε στο πρόβλημα αυτό και με τις δέουσες εντολές να γίνει επανεξέταση των μέτρων τάξης των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο ως προς όφελος των συναδέλφων αλλά και της οικονομίας της χώρας μας και των πολιτών που τόσο δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.