Ειδησεογραφικό site

Άρχισε για να… διακοπεί η δίκη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

31

Ξεκίνησε σήμερα αλλά διεκόπη για τις 23 Μαρτίου -προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα – η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του εληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 13 πρόσωπα, καθώς απεβίωσε μια εκ των κατηγορουμένων, η Στ. Μαντέλη (πρώην διευθύντρια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης).

Στο δικαστήριο παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, μέλη του ΝΣΚ της ΚΕΔ κ.ά.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα 27 μαρτύρων, ανάμεσά τους οι κ.κ. Πεταλωτής, Ξυνίδης και Κοντός.

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο -σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητεί την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν.
Μεταξύ άλλων στο κατάμεστο  ακροατήριο ήταν οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Σιέρα Λεόνε.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη – τότε σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη – , οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης ,ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Επτά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες ανταλλαγές, οι κατηγορούμενοι καλούνται πλέον να λογοδοτήσουν στο ακροατήριο για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται, είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.
Η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή, στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά τη δικογραφία προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών, τόσο ο κ. Αγγέλου όσο και άλλοι 17 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Το εν λόγω βούλευμα αναιρέθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μποροδήμο ο οποίος μεταξύ άλλων έκρινε ότι στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ωστόσο, η αναίρεση δεν έγινε δεκτή από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που, τον περασμένο Νοέμβριο, απέρριψε τις αιτιάσεις του αντεισαγγελέα, δεχόμενο το εφετειακό βούλευμα για την παραπομπή των δεκατεσσάρων κατηγορουμένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.