Ειδησεογραφικό site

Αρρυθμίες στην αγορά λόγω προεδρικών εκλογών – Μείωση κατανάλωσης 6-8% λένε οι έμποροι

38

Για τις επιπτώσεις της προεδρικής εκλογής απέστειλε ανοιχτή επιστολή η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι οι ξένοι προμηθευτές άρχισαν να απαιτούν από τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις να τους προκαταβάλουν το συνολικό αντίτιμο για τις νέες παραγγελίες του 2015.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, όταν ανακοινώθηκε η επίσπευσή της, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αρρυθμίες στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, που φθάνει το 6-8% σε σχέση με τον περυσινό Δεκέμβριο, ενώ καλεί μέχρι το τέλος του έτους και πριν την τελευταία ψηφοφορία, «να εξαντλήσετε όλες τις πιθανότητες εξεύρεσης πεδίου εθνικής συνεννόησης, ώστε να επέλθει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα γενναίας πολιτικής συναίνεσης, αξιοπρέπειας, σοβαρότητας, δημοκρατικής έκφρασης και πάνω απ´ όλα ενός ηχηρού μηνύματος ενότητας στο εξωτερικό».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι άνθρωποι της αγοράς κρατούν στάση αναμονής αλλά και υπομονής και εκλαμβάνουν τη διαδικασία των δύο πρώτων ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας- οι οποίες άλλωστε απαιτούν τη θετική ψήφο 200 βουλευτών- ως «τεστ» καταμέτρησης των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή και περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα της τρίτης και κρίσιμης ψηφοφορίας, που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

«Στηv παρούσα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας μας, η πλειονότητα των μικρομεσαίων, αν και έχουμε υποστεί τα πιο επώδυνα μέτρα και τις μεγαλύτερες απώλειες ως πολίτες του τόπου μας, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές για τέταρτη φορά, μέσα σε μία πενταετία και μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να αποφευχθεί. Χωρίς πρόθεση προϊδεασμού και με σεβασμό στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με ορισμένους εκπροσώπους του, αλλά κυρίως έχοντας απόλυτη αίσθηση των κινδύνων που εγκυμονούν, σας επισημαίνουμε, ότι εάν δεν επικρατήσει σύνεση και δεν επανέλθει η ηρεμία στην αγορά το συντομότερο, τότε οι οικονομικές συνέπειες, με πολιτικές ευθύνες, θα είναι δραματικά επιζήμιες για την επιχειρηματικότητα της χώρας», τονίζει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει ότι «η σημερινή μοιραία Βουλή, βρίσκεται μπροστά στην αυστηρή κρίση του ελληνικού λαού, αλλά και απέναντι σε δικές της δυσκολίες, αδυναμίες, παθογένειες και ελλείψεις. Οι περισσότεροι βουλευτές εγκλωβισμένοι, καλούνται να επιλέξουν, είτε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση μιας δύσκολης πορείας ενός επώδυνου προγράμματος, είτε δηλώνοντας «παρών» την προσφυγή στις κάλπες, με όποια αβεβαιότητα αυτό συνεπάγεται. Επειδή, όμως, πιστεύουμε ότι κάθε Έλληνας, ακόμα και στο προσωποπαγές πολιτικό σκηνικό, τις κρίσιμες στιγμές βγάζει τον καλύτερο εαυτό του, ζητάμε η τελική σας στάση να εκφραστεί ως ψήφος υπέρ της χώρας μας, ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού στους θεσμούς. Είναι άλλο φόβος και άλλο ευθύνη, είναι άλλο επιφύλαξη και άλλο απόφαση με βάση το Γενικό Συμφέρον»

Και καταλήγει η επιστολή, «ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σας εκφράζουμε την έκκλησή μας, να σεβαστείτε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων με αίσθημα ευθύνης και στις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθείτε να πάρετε, σας ευχόμαστε να γράψετε ιστορία, αντί να σας γράψει η ιστορία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.