Ειδησεογραφικό site

Αποκαλύψεις από το Reuters: Παράταση του Μνημονίου στην Ελλάδα για 6 μήνες-Αναγκαία η τελευταία δόση

63

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η παράταση του τρέχοντος προγράμματος κρίνεται απολύτως απαραίτητη από τους εταίρους. Εξετάζονται επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σενάρια 3μηνης ακόμη και 12μηνης παράτασης.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά έξι μήνες, ως τα μέσα του 2015, ώστε να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης», αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η παράταση κρίνεται αναγκαία γιατί οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύονται ακόμα τα μέτρα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και την εξασφάλιση μιας πιστωτικής γραμμής πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου.

 Το έγγραφο δηλώνει:

«Aν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση μπορεί να είναι για μεγαλύτερη περίοδο για να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «από την άποψη αυτή, μια παράταση ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 φαίνεται η κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου».

Το έγγραφο, που έχει στην κατοχή του το Reuters από πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται να αποτελέσει βάση για τις συζητήσεις των υπουργών.

Κύκλοι της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters τόνιζαν πως «δεν υπήρχε καμία έγγραφη πρόταση για 6μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως «κάποιες χώρες συζήτησαν μεγάλη παράταση αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η χώρα συζητά μόνο μία “τεχνική” παράταση που δεν μπορεί να είναι παραπάνω από κάποιες εβδομάδες».

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.