Ειδησεογραφικό site

Αποδομούν τον Τσίπρα για τις Σκουριές 180 επιστήμονες

50

 

Τις πρόσφατα εκφρασμένες θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, που υποστήριξε την προεκλογική αναστολή της εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής, αποδομεί σημείο προς σημείο ανακοίνωση που έβγαλε το σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας. Βάση της ανακοίνωσης, που την υπογράφουν 180 επιστήμονες, είναι η ομιλία Τσίπρα, όπως ακούστηκε στη Διεθνή ΄Έκθεση Θεσσαλονίκης και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Λεπτομερέστερα:

Τσίπρας:«Η κυβέρνηση πήρε απόφαση αναστολής στο 40% διότι η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια, είχε την συμβατική υποχρέωση να κάνει επιτόπου δοκιμή για να αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν το έκανε».
180: «Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το έργο είναι ένα και ενιαίο και οι δραστηριότητες μεταξύ τους είναι αλληλένδετες. Καμία δραστηριότητα, ακόμα και η αποκατάσταση των παλιών επιβαρυμένων περιοχών, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την άδεια λειτουργίας των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, την οποία άδεια η κυβέρνηση με την απόφασή της ανέστειλε».

Τσίπρας: «Δίνουμε σημασία στην ανάπτυξη. Αλλά στην ανάπτυξη με κανόνες. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Στο εργασιακό δίκαιο».
180: «Εμείς οι επιστήμονες των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνουμε ακόμα πιο μεγάλη σημασία στα παραπάνω, γιατί ζούμε και εργαζόμαστε στην εν λόγω περιοχή και είμαστε εμείς πρώτοι οι εγγυητές τους, κάτι που το δείχνουμε καθημερινά με το έργο μας».

Τσίπρας: «Θέλουμε τους επιχειρηματίες όχι για να πλιατσικολογούν, αλλά για να σέβονται το περιβάλλον, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό».
180: «Αν, κύριε Τσίπρα, οι σύμβουλοί σας θεωρούν πλιάτσικο μια επένδυση με 2.000 εργαζόμενους η οποία αποδίδει 42 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές σε κοινωνικά ταμεία και ξοδεύει περίπου 25-30 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ανά έτος και θα προσφέρει εργασία για 35-40 χρόνια, τότε συγχωρέστε μας, αλλά μάλλον δεν έχουν ιδέα από οικονομικά και από επενδύσεις».

Τσίπρας: «Σεβόμαστε απόλυτα τους 2.000 εργαζόμενους, αλλά σεβόμαστε και τους κάτοικους της Χαλκιδικής που θέλουν φυσικό περιβάλλον αλώβητο και υγιές. Αυτό το θέμα αφορά όλους τους Ελληνες».
180: «Στην πορεία σας αυτούς τους μήνες, κύριε Τσίπρα, κάθε άλλο παρά σεβασμό δείξατε στους εργαζόμενους, αρνούμενος και προσωπικά να τους συναντήσετε. Δεν πιστεύετε ότι οφείλετε μια συγγνώμη προς τους εργαζόμενους για τους παραπάνω χαρακτηρισμούς; Οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας θέλουν επίσης ένα φυσικό περιβάλλον αλώβητο και υγιές».

Τσίπρας: «Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν οι βλάβες στο περιβάλλον είναι ανεπίστρεπτες. Η εταιρία αποφάσισε εκβιαστικά να αναστείλει τις εργασίες στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».
180: «Η αναστολή των εργασιών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. δεν προκύπτει με πρωτοβουλία της εταιρίας, αλλά από την 12237/20.08.2015 επιστολή του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος».

Τσίπρας: «Συμπάσχουμε με τους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούν να τους βάζουν ασπίδα στα σχέδιά τους, να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον, στην οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο».

180: Σύμφωνα με την 1492/2013 απόφαση του ΣτΕ «…όπως προκύπτει από τα ως άνω δεδομένα της Μ.Π.Ε., τις γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών που χαρακτήρισαν τη δραστηριότητα ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία… αξιοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολοκληρωμένο την ορθολογική διαχείριση και προστασία των περιβαλλοντικών μέσων, αναμένεται να επιφέρει, κατά την κρίση της Διοίκησης που το ενέκρινε, πολλαπλά οφέλη τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία».

Τσίπρας: «Απέναντι στα συμφέροντα δεν θα λυγίσουμε».
180: «Ομοίως και εμείς. Είμαστε απέναντι στα συμφέροντα τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν μια κοινωνία που αγωνιά για να ζήσει έντιμα και δεν θα λυγίσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να μας στερήσει την νόμιμη και έντιμη εργασία μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Τσίπρας: «Αποδείξτε ότι η μέθοδος εξόρυξης δεν προκαλεί μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον και η αναστολή θα παρθεί πίσω».
180: «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, απαιτούμε να αρθεί άμεσα με νέα υπουργική απόφαση η ανάκληση των αδειών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.