Ειδησεογραφικό site

Απογειώνονται spreads και CDS κρατικών ομολόγων και τραπεζών

61

Στο περιθώριο των αγορών εισέρχεται εκ νέου η ελληνική αγορά καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει εντείνει τα αντανακλαστικά των ξένων επενδυτών, κυρίως αυτών που επενδύουν σε ομόλογα. Η ανοδική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά συνεχίζεται παρά την αντίδραση στο ΧΑ, ωθώντας μάλιστα την απόδοση των 3ετών ομολόγων πλέον στο 11%. Κάτι που καταδεικνύει ότι στην εξίσωση του ελληνικού ρίσκου οι επενδυτές βάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών και σίγουρα αρκετές αναταράξεις βραχυπρόθεσμα.

Μάλιστα η απόδοση των τριετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, ως δεύτερη κίνηση επιστροφής στις αγορές, έχει αυξηθεί πάνω από 450 μβ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η τιμή τους έχει υποχωρήσει στο 84,255 της ονομαστικής τους τιμής.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 9,7% έχοντας προσπεράσει εδώ και δύο ημέρες την αντίστοιχη του 10ετούς ομολόγου το οποίο σήμερα κινείται πέριξ του 9,2% με την τιμή του να έχει υποχωρήσει στο 64,45 της ονομαστικής του αξίας.

Μάλιστα αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 200 μ.β. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση που έχει κάνει απ’ το Μάιο του 2012.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg «την τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα είχαν τόση άσχημη εβδομάδα η Ελλάδα μόλις είχε ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε στην ιστορία της και οι επικείμενες εκλογές είχαν κορυφώσει τους φόβους για έξοδο απ’ το ευρώ».

«Ο κόσμος ανησυχεί πολύ», λέει ο Μαρκ Οστβαλντ της ADM Investor Services International στο Λονδίνο. «Όλα έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα. Ο κόσμος δεν θεωρεί ότι οι νέες εκλογές και μία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει κέρδη, αλλά ότι τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα», προσθέτει.

CDS

Ο φόβος των επενδυτών αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα παράγωγα με τα οποία επιχειρούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μίας πιθανής στάσης πληρωμών.

Κάπως έτσι τα spreads των CDS των 5ετών ομολόγων τόσο του ελληνικού Δημοσίου όσο και των ελληνικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση.

Σύμφωνα με την Moody’s το spread των CDS των 5ετών κρατικών ομολόγων κινείται πλέον στα επιπεδα των 900 μονάδων βάσης, από 717 μονάδες που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, πριν τη δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων.

Αντίστοιχα 101 μονάδες βάσης αυξήθηκε το spread του CDS της Εθνικής Τράπεζας και 87 μβ της Alpha Bank.

Απομόνωση;

«Υποπτευόμαστε ότι η Ελλάδα γίνεται εκ νέου μία μη επενδύσιμη αγορά», δηλώνει ο Μπιλ Μπλέιν της Mint Partners. «Πιστεύω ότι οι κερδοσκόποι επενδυτές θα κοιτάξουν να αγοράσουν στις πτώσεις και να παίξουν τα πιθανά σενάρια, όμως η διαίσθηση μου λέει ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα απομονωθεί απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε μόλις 3 μονάδες βάσης και η αντίστοιχη των 10ετών ιταλικών μόλις 5 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπεριφέρειας κατάφεραν να προστατευθούν πίσω απ’ τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση της ισπανικής 10ετίας, που είχε κορυφωθεί το 2012 στο 7,75% πλέον κινείται στο 1,86% έχοντας σημειώσει στις 8 Δεκεμβρίου ιστορικό χαμηλό στο 1,785%. Την ίδια ώρα η απόδοση της ιταλικής 10ετίας κινείται πέριξ του 2%, επίσης πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», έχει υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα 14 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό του 0,657% σήμερα.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.