Ειδησεογραφικό site

ΑΠΘ: Πρόβλημα λειτουργίας λόγω μετεγγραφών και υποχρηματοδότησης

40

Διπλάσιο αριθμό νέων φοιτητών από αυτούς που μπορεί να εξυπηρετήσει θα κληθεί να εγγράψει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγγραφές για τα 41 Τμήματα θα ξεπεράσουν τις 10.000 συμπεριλαμβανομένων και των μετεγγραφών.

Συγκεκριμένα, στους 6.495 εισακτέους στις Σχολές του ΑΠΘ, αναμένεται να προστεθούν 4.318 φοιτητές με μετεγγραφή, ενώ η πρόταση του Ιδρύματος, βάσει των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, είναι 4.500 νέες εγγραφές συνολικά.

«Ο νόμος των μετεγγραφών, ιδιαίτερα με τις ρυθμίσεις του Μαΐου, αυξάνει σε τρομακτικούς αριθμούς τους φοιτητές που καλούνται τα τμήματα και οι Σχολές να εγγράψουν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε τουλάχιστον 15 τμήματα θα δεχθούν από 85% έως 120% επιπλέον φοιτητές και μάλιστα πρόκειται για τμήματα που έχουν εργαστήρια, έχουν ειδική εκπαίδευση, «για να εκπαιδεύσεις νηπιαγωγούς και δασκάλους δεν αρκεί ένα αμφιθέατρο με 300 άτομα μέσα, μία διάλεξη, αλλά θέλει άλλου τύπου εκπαίδευση και πρακτική άσκηση» ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Σχολές δύο ταχυτήτων

Όπως εξήγησε, δημιουργούνται τμήματα και Σχολές δύο ταχυτήτων, όταν εισάγονται με μετεγγραφή φοιτητές με επιδόσεις μικρότερες κατά 4.000 – 5.000 μόρια από τη βάση εισαγωγής των εισακτέων με εξετάσεις, τροφοδοτώντας τους λιμνάζοντες φοιτητές.
«Με όλες τις αρνητικές επιδράσεις των τελευταίων χρόνων, το ΑΠΘ θλίβεται ιδιαίτερα που βλέπει την αποδόμηση έργου δεκαετιών και προσπαθειών, τις οποίες το προσωπικό του έχει καταβάλει, για να λειτουργεί ως ένα άριστο δημόσιο πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία», ανέφερε ο κ.Μήτκας

«Κόκκινη γραμμή τα 20 εκατ. ευρώ. Δεν θα υποβάλλουμε πλασματικό προϋπολογισμό»
Μείζον ζήτημα για το ΑΠΘ αποτελεί και η χρηματοδότησή του από το υπουργείο Παιδείας. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρύτανης η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ βαίνει δραματικά μειούμενη, καθώς από το ποσό των 40,23 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε στα 17,5 εκατ. ευρώ το 2014, ήτοι μία μείωση 56,5% και με βάση τα 15 εκατ. ευρώ που προτίθεται να εγκρίνει φέτος το υπουργείο η μείωση θα φθάσει το 62,7%.

Για να μπορέσει το ΑΠΘ να λειτουργήσει και να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του (φως, αέριο, δημοτικά τέλη, καθαριότητα φύλαξη, συντήρηση, ενοίκια κτιρίων, χρηματοδότηση σχολών) θέτει μία “κόκκινη γραμμή” για χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, έχοντας μεταφέρει το σχετικό αίτημα με την αντίστοιχη τεκμηρίωση προς τα συναρμόδια υπουργεία.

«Το συμβούλιο ΑΠΘ που έχει τελική έγκριση του προϋπολογισμού που υποβάλλει στη συνεδρίαση του Πανεπιστημίου αποφάσισε ότι δε θέλει να στείλει στο υπουργείο πλασματικό προϋπολογισμό, επομένως δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο των 15 εκατ., οπότε παρουσιάζουμε την κατάσταση και ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το πρόβλημα και να διαπιστώσει ότι το ποσό που χρειάζεται το πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει είναι μικρό, θα πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει τις προτεραιότητές της», ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Όπως διευκρίνισε, από τη στιγμή που η Πολιτεία δε μπορεί να στηρίξει και τα μεγάλα και τα πολλά μικρά Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα πρέπει να επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα δώσει προτεραιότητα.

Πριν από το 1983 οι 12.000 εγγεγραμμένοι στη Νομική

Αναφερόμενος, τέλος, στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι «η Σύγκλητος του ΑΠΘ είναι δίπλα σε κάθε φοιτητή που θα θελήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς στόχος μας είναι να χορηγούμε πτυχία και όχι να διαγράφουμε φοιτητές».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην εν εξελίξει διαδικασία, βάσει των δυνατοτήτων που δόθηκαν από τον νόμο για τις διαγραφές, δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς των «αιώνιων» φοιτητών να διεκδικήσουν τη διατήρηση της φοιτητικής του ιδιότητας.
Ενδεικτικά ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Γεώργιος Δέλλιος ανέφερε ότι από τους 15.000 φοιτητές της Σχολής οι 12.000 είναι εγγεγραμμένοι πριν από το 1983!

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.