Ειδησεογραφικό site

Απαισιόδοξη η Μέρκελ-Δεν βλέπει συμφωνία και προειδοποιεί: Απόψε το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει

22

 

merkel«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για μια γραμμή συνομιλίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι και μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας η Ευρώπη «δεν θα κόψει την γραμμή συνομιλίας με την Ελλάδα -αυτό δεν συνηθίζεται στην ΕΕ».

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με το πώς εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνομιλίες με την Αθήνα, τόνισε ότι «σήμερα το βράδυ, ακριβώς στις 24:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης, εκπνέει το πρόγραμμα -και δεν γνωρίζω καμία άλλη ”ανθεκτική” ένδειξη», ενώ πρόσθεσε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η τελευταία πρόταση της Επιτροπής, η οποία μου είναι γνωστή, είναι από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχω κάτι περισσότερο».

Γερμανικός Τύπος: Δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνία

«Για την Άνγκελα Μέρκελ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνίας Ελλάδας- δανειστών», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που υπέβαλε στην ελληνική ηγεσία. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν το Βερολίνο είναι αισιόδοξο για μία συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αρνητική. Το Βερολίνο βλέπει με «μισό μάτι» τη νέα πρόταση του επικεφαλής της Κομισιόν υποστηρίζοντας πως τάσσεται κατά μιας ελληνικής διάσωσης την τελευταία στιγμή, γράφουν τα γερμανικά δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel, η Μέρκελ ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στον Αλ. Τσίπρα , προτού βεβαίως ανακοινώσει το δημοψήφισμα.  Προτού ανακοινώσει ο Ελληνας πρωθυπουργός τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, το περιοδικό «Spiegel» αποκαλύπτει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και επενδύσεις, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γκάμπριελ: Ακυρώστε το δημοψήφισμα και βλέπουμε την πρόταση σας

Τα πρώτα μηνύματα από τη Γερμανία, έπειτα από δημοσιοποίηση της νέας ελληνικής πρότασης, δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Μετά από την Ανγκελα Μέρκελ, που δήλωσε ότι δεν θα συζητηθεί τρίτο πακέτο πριν από το δημοψήφισμα, τη σκυτάλη πήρε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο αντικαγκελάριος έθεσε ουσιαστικά ως προϋπόθεση συζήτησης της πρότασης, την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

«Το καλύτερο θα ήταν αν ο κ. Τσίπρας ακύρωνε το δημοψήφισμα», είπε στο περιθώριο της σύσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. «Μετά, μπορούμε γρήγορα να συζητήσουμε τη νέα πρόταση. Ομως, κανείς δεν πρέπει να περιμένει μία γρήγορη συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.