Ειδησεογραφικό site

Απίστευτη αποκάλυψη Γλέζου: Παραλίγο να σκοτώσω τον Τσόρτσιλ, εγώ κρατούσα το σύρμα με το φυτίλι

190

Ο Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε για πρώτη φορά, ότι τα Χριστούγεννα του 1944 ήταν έτοιμος να ανατινάξει το Μεγάλη Βρετάνια. Όταν και πληροφορήθηκε ότι βρίσκεται εκεί ο Τσόρτσιλ οπότε, ματαίωσε την επιχείρηση του ΕΑΜ.

«Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρόλαυτα, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια».

«Αυτά έγραφε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε τηλεγράφημά του προς τη σύζυγό του για το παραλίγο ραντεβού του με το θάνατο στην Αθήνα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1944. Τα ‘επιδέξια χέρια’ ανήκαν στον Μανώλη Γλέζο, τον Έλληνα ήρωα της αντίστασης που, 70 χρόνια μετά την τοποθέτηση των εκρηκτικών, αποκαλύπτει στον Observer πώς ο ηγέτης της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου παρά τρίχα να σκοτωθεί από τους κομμουνιστικές αντάρτες προς το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου». Έτσι αρχίζει την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η βρετανική εφημερίδα.

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», δήλωσε ο κ. Γλέζος στην εφημερίδα, «εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», διηγούμενος ότι πέρασε πολλές ώρες στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα.

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των ‘Τριών Μεγάλων’. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρετανία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος στη συνέντευξη του στην Observer σχετικά με τη ματαίωση του σχεδίου ανατίναξης του ξενοδοχείου επειδή βρισκόταν εκεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε στα τούνελ. Φοβόμασταν πολύ ότι θα μας ακούσουν», εξιστορεί ο  Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης,

«Συρθήκαμε μέσα στα σκατά και το νερό και βάλαμε το δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο.(…) Υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να τινάξουν το κτήριο στον αέρα. Μού πήρε τουλάχιστον δύο ώρες να τοποθετήσω το εκρηκτικό υλικό και δύο ώρες να επιστρέψω, και όταν βγήκαμε ήταν θέμα δευτερολέπτων, όλα ήταν έτοιμα» προσθέτει ο κ. Γλέζος.

Το σχέδιο τελικά ματαιώθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε φτάσει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», τόνισε ο κ. Γλέζος.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.