Ειδησεογραφικό site

Ανεργία 23% «βλέπει» το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ το 2020

42

Σε ποσοστό 22% – 23% θα κυμαίνεται η ανεργία το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά μεν ότι η ανεργία το 2014 θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (περίπου 80.000 λιγότεροι άνεργοι), αναφέρει δε ότι η αποκλιμάκωση αυτή θα οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, την περίοδο 2010 – 2013 οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και εως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.

Δυσμενείς εξελίξεις προβλέπονται στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του ΣΚΑ (Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι το 2016 γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.

«Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης», παρατηρεί το Ινστιτούτο Εργασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.