Ειδησεογραφικό site

Ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν με ευθύνη της Τουρκίας!

54

Τουλάχιστον 10 αρχαία ψηφιδωτά που φυλάσσονται στο δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο ψηφιδωτών στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Αντιόχεια της Τουρκίας, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, το σκάνδαλο για την καταστροφή αυτών των ανεκτίμητων έργων τέχνης του 2ου αιώνα ξέσπασε μετά από την καταγγελία ενός ντόπιου τεχνίτη, Mehmet Daşkapan, σε μία τοπική εφημερίδα.

«Πολύτιμα κομμάτια της ρωμαϊκής περιόδου έχουν καταστραφεί αφού μετατράπηκαν σε καρικατούρες της αρχικής μορφής τους. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και έχουν χάσει τελείως την αξία τους», αναφέρει ο Daşkapan.

Τα κατεστραμμένα ψηφιδωτά περιλαμβάνουν μία αναπαράσταση της θυσίας του Ισαάκ και μία εικόνα του Ναρκίσσου, δύο έργα παγκόσμιας φήμης. «Το έργο που είδα δεν θύμιζε σε τίποτα το αυθεντικό, που φτιάχτηκε τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν. Κάποιες από τις ψηφίδες λείπουν, ενώ άλλες έχουν τοποθετηθεί σε λάθος θέση, δημιουργώντας ένα χαοτικό αποτέλεσμα», τόνισε ο τεχνίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την Hurriyet, το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.