Ειδησεογραφικό site

Αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

32

Σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προχωρά η Λευκωσία, ως απάντηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Οι αρχηγοί των κομμάτων αποδέχθηκαν, έπειτα από πολύρωρη σύσκεψη, την εισήγηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ως εκ τούτου ο κ. Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στην συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι το συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Κάλεσε επίσης την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά και διεμήνσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα.

«Αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην Ε.Ε. αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, πρότεινε το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών να αναλύσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση.

Πάντως, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την κάλεσε να προωθήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης για το Κυπριακό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.