Ειδησεογραφικό site

Αναβιώνει τη μιζέρια η Ομόνοια – Η Αμυγδαλέζα αδειάζει και το κέντρο της Αθήνας γεμίζει πάλι με παράνομους μετανάστες

555

Toυ Στέλιου Βραδέλη

Το αλαλούμ με το μεταναστευτικό συνεχίζεται στην κυβέρνηση, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαξίμου να υποβαθμίσει τα γεγονότα έχει να πράξει το αυτονόητο. Να ξεκαθαρίσει ποιο υπουργείο είναι υπεύθυνο για τι και με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τις «τρικλοποδιές». Στην περίπτωση του εγγράφου από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτεθειμένος για μια ακόμη φορά βγαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος βιάστηκε να τα βάλει με δημοσιογράφους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για την «ανάγνωση» του επίμαχου εγγραφου. Η αλήθεια όμως είναι πως καταρχήν ο κ. Πανούσης θα πρέπει να μάθει να συνεννοείται με τη συνάδελφο του αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην οποία οφείλεται η πρωτοβουλία για την «απελευθέρωση» των παράνομων μεταναστών.

ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΛ.ΑΣ., η σύμβουλος της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν αυτή η οποία επέβαλε τα όσα αναφέρονταν στη διαταγή που υπέγραψε ο υποστράτηγος Νίτσας και προκάλεσε πολλαπλούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση «Στις 3-3-15, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν επικοινωνίας-παρέμβασης της κυρίας Σπαθανά, η οποία είναι σύμβουλος της κ. Χριστοδουλοπούλου, με σκοπό την υλοποίηση και εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή», αναφέρεται στο έγγραφο που εκθέτει το Μαξίμου, το οποίο προσπαθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή θα βγάλει ψεύτες τους πάντες.
Όπως ξεκάθαρα προκύπτει η Τασία Χριστοδουλοπούλου καθόρισε τη «νέα πολιτική» του υπουργείου χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του όπως ανακοίνωσε εξοργίστηκε για τη χρήση του όρου «νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης» και για το λόγο αυτό και διέψευδε αρχικά ότι υπήρχε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα.
Βέβαια η πραγματικότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα όσα περιέγραφε το έγγραφο που έφερε την υπογραφή του υποστρατήγου Νίτσα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω πλήρωσε με αποστρατεία το κείμενο που υπέγραψε, ενώ οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι του παρέμειναν αλώβητοι.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Η αλήθεια είναι πως οι παράνομοι μετανάστες της Αμυγδαλεζας απελευθερώνονται καθημερινά κατά 30-40 από την Αμυγδαλεζα και μεταφέρονται με λεωφορείο της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας όπου και αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι στην πλατεία Ομονοίας, η οποία αποκτά και πάλι της γκρίζα μορφή, που είχε πριν από δυο χρόνια όταν είχε αρχίσει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών. Εκτοτε ανάσανε κάπως το κέντρο της Αθήνας και οι επιχειρηματίες αναθάρρησαν. Τώρα, όμως, επανερχόμαστε σε προηγούμενες καταστάσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε για μια ακόμη φορά έκπληκτος από το γεγονός πως αφήνονται στην Ομόνοια, και είπε πως μάλλον αυτό θα αλλάξει. Όλο εκπλήξεις αντιμετωπίζουν από ό,τι φαίνεται στην Κατεχάκη.
Η αλήθεια επίσης για τη μη σύλληψη των παράνομων μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας, έρχεται από εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ η ίδια πολιτική της μη σύλληψης ακολουθείται τα 2 τελευταία χρόνια λογω έλλειψης χώρων κράτησης. Ειδικά το 2014 από τους 77.163 παράνομους μετανάστες που συνελήφθηκαν κρατηθήκαν μόλις οι 4.000, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε το χαρτί με την προθεσμία αναχώρησης, το οποίο βέβαια δεν χρησιμοποιείται από κανένα παράνομο μετανάστη.
Τι συνδέει τη Χριστοδουλοπούλου με τη Σπαθανά

Mετά την διαμάχη που ξέσπασε για την περίφημη «διαταγή» που άνοιγε τις πύλες της Αμυγδαλέζας, ακούστηκε το όνομα της κυρίας Σπαθανά, η οποία ως σύμβουλος της αναπληρώτριας υπουργού κ. Χριστοδουλοπούλου, επικοινώνησε με τον αποπεμφθέντα υποστράτηγο, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη γνωστή απόφαση. Ποια, όμως, είναι αυτή η σύμβουλος της υπουργού; Η ωραία Ελένη Σπαθανά είναι δικηγόρος και πολιτική ομοϊδεάτισσα της κυρίας υπουργού. Ας δούμε, όμως, τι είναι εκείνο ακριβώς που τις συνδέει:
Η Ασπασία Χριστοδουλοπούλου, πριν ενταχθεί το 2014 στη «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων» (συνδικαλιστική παράταξη του ΔΣΑ με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση – Ανυπακοή – Μαζική Δράση για την ανατροπή») υπήρξε, όπως σημειώνει η ίδια στο βιογραφικό της για τις εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο: «Μαχόμενη δικηγόρος. Σύμβουλος στο ΔΣΑ επί τρεις συνεχείς θητείες. Ιδρυτικό μέλος της δικηγορικής παράταξης, Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων και Υποψήφια πρόεδρος της, στις εκλογές του 1993…»
Η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων» (όπως γράφει στο site της): «δημιουργήθηκε λίγο πριν τις δικηγορικές εκλογές του 1990 από δικηγόρους της ανένταχτης και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων».

Ανάμεσα στις δραστηριότητές της, ήταν η δημιουργία της «ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» (το 2006) που σκοπό είχε (όπως γράφει στο site της) να παρεμβαίνει σε «παραβιάσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Οι παραβιάσεις αυτές, αντανακλούν τον αποκλεισμό, το καθεστώς ομηρίας και την έκπτωση των βασικών δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων – Φιλοξενούμαστε στο Πολιτιστικό Κέντρο των λαών της Ανατολής “ΓΕΦΥΡΑ”, Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια, Αθήνα».
Η Ελένη Σπαθανά είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών» που έχει καμπάνιες όπως «Συλλογή υπογραφών από δικηγόρους / νομικούς ενάντια στο τείχος του αίσχους στον Έβρο», «Πρωτοβουλία υποστήριξης στον απεργό πείνας Ρωμανό» και παρεμβάσεις σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης μεταναστών.

Το Μάρτιο του 2011 με την κατάληψη, αρχικά της Νομικής και μετά της «Υπατίας», η «Ομάδα Δικηγόρων» δραστηριοποιείται υπό την ομπρέλα της «Αλληλεγγύης» (πρωτοβουλία από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, «Ρόζα» κ.α.) και πετυχαίνουν για τους μετανάστες την παροχή καθεστώτος: «ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ μειώνονται από 12 σε οκτώ τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης».
Η Σπαθανά εκπροσωπεί την «ΟΜΑΔΑ» σε διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, ενώ είχε συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια για να του εκθέσει τα προβλήματα των μεταναστών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.