Ειδησεογραφικό site

Αμφίπολη: Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, τα οικονομικά και τι προβλέπεται – Περιστέρη: «Σε ένα μήνα τελειώνουμε!»

60

Ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την Άννα Παναγιωταρέα, έγινε πριν λίγη ώρα στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Η Άννα Παναγιωταρέα ανέφερε: «Μερικά γενικά ζητήματα, που έχουν ανακύψει από την προηγούμενη Πέμπτη ως σήμερα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, είναι τα εξής:
Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων – ειδικών και μη –  σχετικά με το ταφικό συγκρότημα.
Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει  σαφές, ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα.
Έχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος.  Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει την άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια. Είναι προφανές, ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.
Εμείς, με την έκδοση δελτίων Τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζουμε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων – όχι μόνον των ειδικών  αλλά  και των μη ειδικών – από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον. Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό.
Εδώ, να προσθέσω, ότι  είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής  και  διαθέτει και όλα τα δεδομένα».
Οικονομικά
Ως προς τα οικονομικά στοιχεία, η κα Παναγιωταρέα ανέφερε τα εξής:
«Η μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΠΟΑ – παρουσιάστηκε από την γενική γραμματέα Πολιτισμού, κα Μενδώνη, στο σεμινάριο  για το ΕΣΠΑ, στις 28 Αυγούστου – και αφορά στην οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, απέδειξε ότι:
Α. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο Ε.Ε. συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.
Β. Ένα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Επομένως, οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις».
Ειδικότερα, η κα Παναγιωταρέα, πρόσθεσε: «Βλέπω να τίθεται συχνά το θέμα για την χρηματοδότηση της ανασκαφής. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί είναι τα εξής:
2010: Δόθηκαν 20.000 ευρώ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών,  από την Νομαρχία Σερρών.
2011: Δόθηκαν 80.000 ευρώ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια.
2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
2013: Δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκε δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000 ευρώ), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000 ευρώ) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000 ευρώ), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί».

Τεχνικές ενέργειες

Όσον αφορά τις τεχνικές ενέργειες, ανέφερε: «Από τις 18/9 έως και σήμερα, Παρασκευή 26/9, επισημαίνεται για άλλη μία φορά, πως η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως. Απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Έτσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό “κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου. Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας».

Τι προβλέπεται

Όσον αφορά το τι προβλέπεται, η κα Παναγωταρέα διευκρίνισε: «Το άνοιγμα, δια της αφαίρεσης του χώματος, του τρίτου θυρώματος. Η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και  η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των  κατακόρυφων τοίχων».

Δηλώσεις Κατερίνας Περιστέρη
«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.