Ειδησεογραφικό site

Κ. Τασούλας: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης-Θα αποκατασταθούν πλήρως οι Σφίγγες (Βίντεο)

45

Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τασούλα, για την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πολλά είναι τα διεθνή ΜΜΕ που έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής.

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες, ο υπουργός είπε ότι και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών και ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. «Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν οι σφίγγες εξέφρασε ο υπουργός πολιτισμού καθώς  αποκάλυψε βρέθηκαν και τα φτερά των σφιγγών και σε λίγο θα αποκατασταθούν πλήρως. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν και τα κεφάλια ο υπουργός πολιτισμού απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό.

Αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες

Χθες  έφτασε στον χώρο των ανασκαφών η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των ανασκαφών.

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να μπορέσουν σε πρώτη φάση να μπουν στον προθάλαμο του τάφου και εν συνεχεία στην είσοδο του κυρίως θαλάμου του τάφου.

Παράλληλα, με την απομάκρυνση των λίθων, οι αρχαιολόγοι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των εντυπωσιακών μαρμάρινων σφιγγών από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό θα τοποθετηθεί ειδικό ξύλινο σκέπαστρο.

Ήδη με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι ακέφαλες Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος τους είναι 1,45 μ., ενώ το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε περίπου τα 2 μέτρα.

Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο (σ.σ. εργαλείο γλυπτικής), αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.

Ο εντοπισμός του αρχαίου τάφου και το μυστικό που ενδέχεται να κρύβει έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Καθημερινά οι φύλακες του χώρου έρχονται «αντιμέτωποι» με επισκέπτες που επιχειρούν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά μπορούν στο σημείο των ανασκαφών.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, που επισκέφθηκε δύο φορές την ανασκαφή με το σωματείο Διάζωμα και ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την εικόνα και το μέγεθος του μνημείου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.