Ειδησεογραφικό site

Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση πιο δυνατή και σταθερή

38

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Pearce, απέχει πολύ από το να συμπεριφέρεται σαν «ανθύπατος», τίτλο τον οποίο είχε αποδώσει στον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Pearce, είναι μετρημένες στα δάχτυλα και οι παρεμβάσεις ή οι συναντήσεις του με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακόμη λιγότερες και πάντοτε μέσα σε αυτό που αποκαλείται «θεσμικό πλαίσιο».

Υπ’ αυτή την έννοια, κάθε δήλωση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημασία και πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα. Αφού συναντήθηκε με τον Βασίλη Κικίλια, ο David Pearce δηλωσε ότι: «Η Ελλάδα εξέρχεται από αυτή την παρατεταμένη δύσκολη οικονομική κρίση πιο δυνατή και σταθερή, διαδραματίζοντας ένα σταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πρόκειται να συμβεί».

Η σημερινή συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, σημειώνεται λίγες μέρες μετά την επιστροφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας είχε πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA, τον διευθυντή του FBI, τη συντονίστρια του State Department επί θεμάτων τρομοκρατίας, τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, με στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επικηρύξει τον Χριστόδουλο Ξηρό με ένα εκατ.ευρώ, αμοιβή η οποία θα προσφερθεί σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη του πρώην μέλους της 17Ν.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, «επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στους τομείς της ασφαλείας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και παράνομης μετανάστευσης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Οι δηλώσεις Κικίλια και Pearce:

Βασ.Κικίλιας: « Kύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και παραγωγικό ταξίδι. Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος μας, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είμαστε πολύ ευτυχείς για τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις μας. Η ασφάλεια είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, η ασφάλεια είναι το κλειδί για τις επενδύσεις, είναι το κλειδί για τον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μία σταθερή χώρα στη δύσκολη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτίου Μεσογείου. Επαναλαμβάνω ότι το ταξίδι μας ήταν παραγωγικό και είμαι πολύ ευτυχής που σας ενημέρωσα για τα σημαντικά του αποτελέσματα».

David Pearce: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι είχα μία πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Υπουργό, μετά το επιτυχημένο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, έχουμε μία υψίστης αξίας συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα στους τομείς της επιβολής του νόμου και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό ταξίδι και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία και στο μέλλον. Είναι πολύ ενδιαφέρον θεωρώ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέρχεται από αυτή την παρατεταμένη δύσκολη οικονομική κρίση πιο δυνατή και σταθερή, διαδραματίζοντας ένα σταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.