Ειδησεογραφικό site

Αλ. Τσίπρας: Μόνη πυξίδα της κυβέρνηση η δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών

34

Αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς σχέδιο με μόνη «πυξίδα» τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών.

«Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής (stress test).

Μάλιστα, για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ., που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς.

Διερωτήθηκε δε «γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;»

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναγνώρισε ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

«Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών».

«Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου. Έτσι απειλείται η χώρα» διεμήνυσε και επανέλαβε την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς «που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα».

Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο.

Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.