Ειδησεογραφικό site

Αλλαγή στη δημόσια εικόνα του Πούτιν: Από action man, «άνθρωπος του λαού»

31

Την πρόσφατη αλλαγή στη δημόσια εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναλύει σε σημερινό του άρθρο το BBC, με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση-έκπληξη του Ρώσου ηγέτη στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Μόσχα προς τιμήν της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν απαρνήθηκε τον συνηθισμένο ρόλο του «action man» και εμφανίστηκε εν μέσω του πλήθους, να κρατά μία φωτογραφία  του πατέρα του που αγωνίστηκε κατά των Γερμανών.

Η απόφασή του να τιμήσει όπως χιλιάδες άλλοι Μοσχοβίτες τους ανθρώπους που πολέμησαν για να συντριφθεί ο ναζισμός, σύμφωνα με το άρθρο του BBC, εντάσσεται σε μία προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας εικόνας του ώστε να φαίνεται πιο απλός και προσγειωμένος, ένας «άνθρωπος του λαού».

Όπως φάνηκε από την αντίδραση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, που ενθουσιάστηκαν με τον Πούτιν, επαινώντας την απλότητα και την καταδεκτικότητα του, η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένας αριστοτεχνικός πολιτικός χειρισμός.

Η παρουσίαση του Ρώσου προέδρου ως συνηθισμένο άνθρωπο με ταπεινές ρίζες που παραμένει κοντά στον λαό ήταν και το θέμα του ντοκιμαντέρ Prezident που προβλήθηκε πρόσφατα από το κανάλι Rossiya 1, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία.

Όπως αναφέρει το BBC, η προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας εικόνας του Ρώσου πολιτικού, που παλιά προωθούσε ένα πολύ πιο δυναμικό προφίλ, είναι ίσως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία που τον είχε αποξενώσει από το λαό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.