Ειδησεογραφικό site

Αλαζονεία και απειλές Τσίπρα – Συνεργάζομαι μόνο με Καμμένο – Αυτοδυναμία ή… τίποτα

47

 

Την προεκλογική του στρατηγική άρχισε να ξεδιπλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραχώρησε, μάλλον εσπευσμένα, την πρώτη του συνέντευξη (στον Alpha tv) ενόψει των εκλογών, καθώς το κόμμα του ταλανίζεται από τη διάσπαση και τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, που συνοδεύονται και από τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εμφανίστηκε μάλλον προβληματισμένος για τη δοκιμασία που αντιμετωπίζει το κόμμα του, έδειχνε να νιώθει άβολα ορισμένα στιγμές, εξαιτίας της ανάγκης να δικαιολογήσει κρίσιμες επιλογές του, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την στρατηγική που θα ακολουθήσει: Σκληρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ολομέτωπες επιθέσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους, αμφίσημη στάση για την εφαρμογή του μνημονίου, ώστε κάθε προσέγγιση να είναι δυνατή και πολλές υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση σύντομα.
Για πρώτη φορά μετά την επιλογή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές επιχείρησε να αναπτύξει ένα αφήγημα, τόσο για να αιτιολογήσει την ανάγκη της πρόωρης προσφυγής στο λαό, όσο και για να περιγράψει τα διακυβεύματα και τους στόχους που θέτει, εφόσον λάβει νέα εντολή.

Το κεντρικό δίλημμα που θέτει ο κ. Τσίπρας είναι το εξής: ή αυτοδυναμία ή πρόβλημα στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης μετά τις εκλογές. Γα το λόγο αυτό απέκλεισε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με οποιοδήποτε από τα κόμματα που ψήφισαν μαζί του το μνημόνιο: Χαρακτήρισε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, όχι «Εθνικής Ελλάδας», αλλά… «Εθνική διαπλοκής»! Επιχείρησε εξ αρχής δηλαδή να αποκλείσει σενάρια συνεργασίας με κόμματα της κεντροαριστεράς, όπως το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές προς αυτά τα κόμματα, που πιθανόν να εμφανιστούν ως εν δυνάμει κυβερνητικοί του εταίροι – όπως έκαναν επιτυχημένα οι ΑΝΕΛ τον περασμένο Ιανουάριο, που ίσως του έκοψαν τότε την αυτοδυναμία με το περίφημο τρενάκι.

Διαμήνυσε επίσης ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα ευρύτερης συνεργασίας (δηλαδή και με τη ΝΔ), τότε δεν μπορεί να είναι αυτός πρωθυπουργός. Άρα, το δίλημμα είναι «ή δώστε μου αυτοδυναμία, ή δεν θα είμαι στην πρώτη γραμμή».
Χάραξε δε και τη διαχωριστική γραμμή: Αυτοί είναι το παλιό σύστημα, που ευθύνεται για την κρίση, εμείς είμαστε άφθαρτοι και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα.

Και υπέρ και ενάντια στο μνημόνιο

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε επίσης για πρώτη φορά το σκεπτικό με το οποίο θα διαχειριστεί το μνημόνιο και τη σχέση της κυβέρνησής του με τη συμφωνία, που ο ίδιος υπέγραψε με τους δανειστές. Ουσιαστικά παρουσίασε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, με το οποίο και θα εφαρμόζει τη συμφωνία, ως οφείλει, αλλά και θα την… αντιπολιτεύεται, αφού θα υλοποιεί ταυτόχρονα ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα περιέχει δράσεις με τις οποίες θα περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες του μνημονίου. Για τούτο διαμήνυσε ότι δεν υιοθετεί, ούτε αποδέχεται την ιδιοκτησία του μνημονίου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει διαρκή διαπραγμάτευση για την αλλαγή και βελτίωση ορισμένων όρων, και τελικά τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη συμφωνία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι το τρίτο μνημόνιο δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα, αφού αφήνει περιθώρια κινήσεων και οδηγεί σε μείωση του χρέους, αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να μην… εφαρμοστεί.

Τα διακύβευμα της… αλλαγής, εν πλω, των όρων της συμφωνίας θα είναι στόχος όχι μόνο σε περίπτωση που κυβερνά, αλλά και στην περίπτωση που βρεθεί στην αντιπολίτευση:  «Αν είμαστε αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να πετύχουμε στόχους, όπως το χρέος, το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για παράδειγμα στο θέμα με τους αγρότες, με το να βρούμε αντισταθμιστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χρειάζεται, όπως είπε, η χώρα: «Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές που θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Ειδικά στη δημόσια διοίκηση» σημείωσε.

Γραμμές άμυνας

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας τράβηξε και τις γραμμές άμυνας σε ορισμένα κρίσιμα μέτωπα, που θα βρει μπροστά του στην προεκλογική σύγκρουση:

–      Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να υπογράψει το μνημόνιο και να μετατρέψει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, γιατί έκρινε ότι «η απόφαση της εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή». Και εξήγησε: Το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη… Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο. Το 63% δεν ήθελε μνημόνιο, ούτε κι εγώ δεν ήθελα μνημόνιο, αλλά μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το «όχι» του λαού».

–      Απορρίπτει την εξ αριστερών κριτική, ξεκαθαρίζοντας ότι η δική του επιλογή είναι η παραμονή στο ευρώ και όχι η τυφλή ρήξη με τους εταίρους «Η δραχμή, το εθνικό νόμισμα, δεν είναι αριστερή, ούτε ηρωική επιλογή και γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, έξω από αυτήν δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα… Εάν έφευγα από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω ως ήρωας με χιλιάδες να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα ένα χάος, με την κατάρρευση των τραπεζών, ίσως έναν εμφύλιο. Πήρα το πολιτικό κόστος για να αποτρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή».

–      Οριοθέτησε και τις σχέσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο για πρώτη φορά «έδωσε» τόσο ανοιχτά, σε σχέση με τις επιλογές που υποστήριξε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης ο τότε υπουργός Οικονομικών. Καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη ότι ήθελε να παίξει στα ζάρια την τύχη της χώρας, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να ρισκάρει με το μέλλον 11 εκατομμυρίων Ελλήνων.

–      Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πάει σε εκλογές, λέγοντας ότι δεν θα κάνει όπως οι προκατοχοί του να κρατήσει την εντολή μέχρι τέλους, αλλά θα ζητήσει τον λαό να κρίνει το έργο και τις επιλογές του. «Η επιλογή μου να πάω στις κάλπες τώρα σηματοδοτεί την προσήλωσή μου στη Δημοκρατία. Λυπάμαι που οι πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα και δεν θέλουν εκλογές» είπε με νόημα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.