Ειδησεογραφικό site

Ακερμαν: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι»

44

Επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν
ερωτώμενος για το «σχέδιο Γιούνκερ», σε συνέντευξη τύπου στη Σαμοθράκη.

Ο κ. Ακερμαν, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαμοθράκης, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στις ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι «υπάρχει ασφαλώς επιθυμία να αλλάξει αυτό αμέσως», αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στο άνοιγμα του ESM για μεγάλες επενδύσεις, χωρίς στόχευση.

Για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «έχουν γίνει πολλά που βελτιώνουν το οικονομικό τοπίο, αλλά όχι αρκετά για να φέρουν ακόμη μεγάλη αναπτυξιακή ορμή», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι» και ότι πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της, το διοικητικό μοντέλο και το οικονομικό περιβάλλον.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν τα ταλέντα και τα «φωτεινά μυαλά» που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσελκυστούν άνθρωποι με ικανότητες και δεξιότητες και επανέλαβε ότι η λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να είναι μια παράμετρος που θα μπορούσε να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Νωρίτερα στην εκδήλωση που έγινε για την αναγόρευση του σε «δημότη» της Σαμοθράκης ο κ.
Ακερμαν είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη στάση του κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους την περίοδο 2009-2012.

Σημείωσε ότι η υποστήριξη του «δεν ήταν αλτρουιστική» αλλά ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο των ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοια προβλήματα χρέους, αλλά και της Ε.Ε. και της πατρίδας του της Ελβετίας και της Ντόιτσε Μπάνκ, καθώς, όπως είπε, ούτε η Ελβετία θα μπορούσε να είναι «νησί ευημερίας», ούτε και η Ντόιτσε Μπανκ ανταγωνιστική προς τα αντίστοιχα αμερικανικά ιδρύματα, με ένα αδύναμο ευρώ, σε μια αδύναμη Ευρώπη.

«Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη αλλά για να βαθύνουμε την ιστορία της να ανακάμψει η Ελλάδα. Για να παίζει η Ευρώπη σημαντικό ρόλο στον κόσμο του μέλλοντος, έναντι των μεγάλων δυνάμεων, όπως η Αμερική και η Κίνα, πέρα από την Ευρώπη δεν υπάρχει μέλλον για τα έθνη της, ούτε ακόμη για τα μεγαλύτερα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν δε διατηρήσουμε την ενότητα μας και εάν δε τη βαθύνουμε θα καταλήξουμε μια περιφερειακή δύναμη στη διεθνή σκηνή».

Μιλώντας για τη Σαμοθράκη αναφέρθηκε στο φυσικό κάλλος και την μακρά ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντας λόγο για ένα χώρος τόσο ιερό, όσο οι Δελφοί, η Δήλος και η Ελευσίνα.

Σημειώνεται ότι με τη σύζυγό του άκουσαν τραγούδια και μελωδίες από τη μαθητική χορωδία της Σαμοθράκης και μάλιστα χόρεψαν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς στο αίθριο του κτιρίου, όπου έγινε η εκδήλωση, μαζί με τους νέους που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές και με κατοίκους του νησιού στην πλατεία της Χώρας της Σαμοθράκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.