Ειδησεογραφικό site

Αδιάβαστος ο υπουργός – Παραμένει σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Λάμπρου

101

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τον Πάνο Λάμπρου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος φέρεται να κατονομάστηκε από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ως ένα από τα πρόσωπα που έχει σχέση με τρομοκράτες.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Πανούσης παρέδωσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη απομαγνηματοφωνημένες συνομιλίες μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες φέρουν τον Πάνο Λάμπρου ως ένα από τα πρόσωπα που κατονόμασε ο Γιάννης Πανούσης.

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν με κρατούμενους, συνομιλώντας ακόμη και για τα προωθούμενα νομοθετήματα του υπυργείου. Ο κ. Παασκευόπουλος υπογράμμισε μάλιστα πως ο Πάνος Λάμπρου δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς για τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα ντοκουμέντα διαψεύδουν την άποψή του ότι πλέον δεν υπάρχει οργανική-υπαλληλική σχέση του υπουργείου Δικαιοσύνης με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου.

Το έγγραφο αυτό αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 30 Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος εγκρίνει «τη μετάβαση του Παναγιώτη Λάμπρου του Κωνσταντίνου, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, σιδηροδρομικώς, με ημερομηνία αναχώρησης την 1-11-2015 και επιστροφής την 3-11-2015, για υπηρεσιακούς λόγους».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «η προκαλούμενη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού…». Αν μη τι άλλο, για να επιβαρύνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης με την δαπάνη μετάβασης ενός προσώπου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, προφανώς το πρόσωπο αυτό έχει σχέση με το υπουργείο.

Στο έγγραφο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράφει την συμπερίληψη του Παναγιώτη Λάμπρου του Κωνσταντίνου σε ειδική Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απεξάρτησης στους κρατούμενους. Οπως αναφέρεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από 23 Ιουλίου του 2015, ο κ. Λάμπρου είναι μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με απλά λόγια, ο κ. Παρασκευόπουλος είναι έκθετος όταν ισχυρίζεται ότι ο κ. Λάμπρου δεν είναι πλέον σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Πάνος Λάμπρου παραμένει μέχρι και σήμερα μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο κ. Λάμπρου είναι από τα πλέον υψηλόβαθμα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι ένα από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, της οποίας προϊσταται ο Αλέξης Τσίπρας. Η Πολιτική Γραμματεία είναι το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Λάμπρου αναφέρεται 8ος στη σειρά σε μια λίστα 17 προσώπων στην οποία εκτός του κ. Τσίπρα περιλαμβάνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Η συνομιλία στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με κρατούμενους

H Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης, του παζαριού ή να υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η άποψη αυτή του κ. Παρασκευόπουλου δεν επαληθεύεται από τα αποσπάσματα συζητήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Στο απόσπασμα από τις συνομιλίες, που ακολουθεί, ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε με ηγετικό μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στις φυλακές, δίνοντάς του υποσχέσεις! Διαβάστε τη συνομιλία:

Στέλεχος του  ΣΥΡΙΖΑ: Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα

Μέλος των Πυρήνων: Τίποτα δεν κάνετε

Στέλεχος του  ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε μόνο εμείς, υπάρχει και ο «υπερυπουργός» και αυτός δεν είναι δικός μας

Μέλος των Πυρήνων: Καλά κάναμε τότε και του βάλαμε βόμβα

Απορία και έκπληξη εκφράζει ο Πάνος Λάμπρου

Την ανάγκη να δώσει απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις Πανούση για τους διαλόγους που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για το πρόσωπό του και στις οποίες φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «καλά κάναμε και του βάλαμε βόμβα (σ.σ. στον Γιάννη Πανούση)» ένιωσε το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου, ο οποίος επί σειρά ετών ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτός που φέρεται να είναι ο συνομιλητής μελών των Πυρήνων στους διαλόγους-φωτιά που περιλαμβάνονται στο φάκελο που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Στη δήλωσή του ο κ. Λάμπρου παραδέχεται ότι «εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου».

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, «μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης»».

«Δεν ξέρω πού αποσκοπεί, ο κ. Πανούσης είχε μία διαφορετική προσέγγιση σε μία σειρά ζητήματα. Ο κ. Πανούσης ως πρώην υπουργός είχε γνώση για μια σειρά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη φυλακή», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «στο κόκκινο» ο Πάνος Λάμπρου και επέμεινε πως ο πρώην υπουργός «γνώριζε τα πάντα και συνέβαλε, συμφωνούσε, αυτό είναι το περίεργο».

«Είχα επαφές με τον κ. Πανούση, θεσμική σχέση και ο κ. Πανούσης ήξερε την πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, τις κινήσεις, πού στόχευε», είπε χαρακτηριστικά.

«Είχε γνώση όλων των ενεργειών που υπήρξαν αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα και με τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων και την απεργία πείνας. Υπήρχε κίνδυνος να χαθούν ζωές» υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του και τις κινήσεις του.

Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των κρατουμένων, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και τόνισε: «Είναι ανεξήγητο γιατί με στοχοποιεί. Αλλο να έχεις διαφορετική άποψη και αλλο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους, που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη».

Είναι σαφές πως με παρακολουθούσαν, είπε ακόμα ο κ. Λάμπρου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «αμφισβητώ την ύπαρξη των διαλόγων, τουλάχιστον τον έναν από τους δύο που εμφανίστηκαν».
Τέλος, δίνοντας την δική του εκτίμηση για τα γεγονότα, δηλώνει: «Υπήρχε ζήτημα πολιτικής και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό που αμφισβητείται είναι το δικαίωμα να υπάρχει μία ανοιχτή επικοινωνία». «Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει ο κόσμος από τη φυλακή και να βγει στην κοινωνία», καταλήγει ο κύριος Λάμπρου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.