Ειδησεογραφικό site

Αγκυρα: Δεν θα αποσύρουμε το «Μπαρμπαρός» επειδή το ζήτησε ο Τσίπρας

44

Απέρριψε η Άγκυρατο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί αποχώρησης του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» μεταδίδει πως διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα ανέφεραν ότι δεν θα αποσύρουν το ερευνητικό πλοίο επειδή το ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της Άγκυρας.

Το τουρκικό «όχι»έρχεται μια ημέρα έπειτα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, από όπου ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η έλευση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν», σημειώνοντας ότι οι τρεις προτάσεις της Άγκυρας παραμένουν.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, να επιταχυνθεί η διαδικασία λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, οι φυσικές πηγές να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο και τρίτον, να ιδρυθεί μια κοινή επιτροπή για τις φυσικές πηγές και τα έσοδα από τις φυσικές πηγές να κατακρατηθούν από αυτή την επιτροπή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.