Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος και Κομισιόν λένε «όχι» στην κατάργηση της Σένγκεν που ζητούν οι Γάλλοι

48

Σθεναρά αντιστέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αιτιάσεις των Γάλλων πως είναι πλέον απαραίτητος ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων των χωρών – μελών, κατά πάσα πιθανότητα με την επιστροφή της συνθήκης Σένγκεν και την επέκτασή της. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, διαμέσου του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν είναι απαραίτητη καμία αλλαγή στις ήδη ισχύουσες συνθήκες για την διακίνηση των κατόχων των ευρωπαϊκών διαβατηρίων, που υποβάλλονται στον «ελάχιστο έλεγχο» όταν εισέρχονται στην ΕΕ από χώρες της Μέσης Ανατολής ή αλλού.

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι συνέβησαν ενώ οι τρομοκράτες μπαινοέβγαιναν σε χώρες της ΕΕ από την Συρία, και κατόπιν από το Βέλγιο στη Γαλλία με όπλα στα αυτοκίνητά τους, γεννώντας πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει», σημειώνει δεικτικά η εφημερίδα και συνεχίζει παραθέτοντας της απόψεις του κυρίου Αβραμόπουλου: «Η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημα. Δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε τη συζήτηση για την Σένγκεν αυτή τη στιγμή. Η συνθήκη αυτή είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης. Αν την θέσουμε υπό ερώτηση, τότε θα κάνουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην ευρωπϊκή ενοποίηση. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».

Η Γαλλία ζήτησε να υπόκεινται σε ανάλογους ελέγχους και οι Ευρωπαίοι με εκείνους στους οποίους υποβάλλονται οι εκτός Ευρώπης ταξιδιώτες. Αυτό περιλαμβάνει διασταύρωση των στοιχείων τους στο πληροφορικό σύστημα της Σένγκεν, που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εγκληματίας, κλεμμένα διαβατήρια και υπόπτους για τρομοκρατία και περιλαμβάνει τα ονόματα 4.000 αλλοδαπών μαχητών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Αυτή τη στιγμή, κάθε μη ευρωπαίος πολίτης υπόκειται σε αυτόν τον έλεγχο την στιγμή που εισέρχεται το «μπλοκ» των χωρών Σένγκεν.

Η άρνηση της Κομισιόν να αποδεχτεί το αίτημα της Γαλλίας να υπόκεινται στον έλεγχο πλέον όλοι αναμένεται να πυροδοτήσει το κλίμα στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Θα πιέσουμε αναμφισβήτητα για αυτά τα μέτρα, όπως είχαμε κάνει και μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo» λέει γάλλος διπλωμάτης στην Telegraph και επιμένει: «Αν αυτό δεν μπορεί να συμφωνηθεί τώρα, μετά από ό,τι έγινε στο Παρίσι, πότε θα μπορεί»;

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph»

Τα σχόλια είναι κλειστά.