Ειδησεογραφικό site

Αίγυπτος: Κάθειρξη τριών ετών για τρεις δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

61

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία ότι εργάζονταν χωρίς άδεια και ότι μετέδιδαν επιβλαβές για την Αίγυπτο υλικό, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η ετυμηγορία της νέας δίκης αφορά τους Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι Καναδός πολίτης, τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ και τον Αυστραλιανό Πέτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε τον Φεβρουάριο.

Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ είπε πως οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί «Ο πυρήνας του Μάριοτ» επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, «δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων» και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, μια αναφορά στην Αδελφότητα. Ωστόσο τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Ο Φάχμι και ο Μοχάμεντ, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση τον Φεβρουάριο αφού πέρασαν πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, συνελήφθησαν εκ νέου μετά τη σημερινή ετυμηγορία, σύμφωνα με τη σύζυγο του Φάχμι, Μάρουα Ομάρα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, δήλωσε πως η καταδίκη των τριών δημοσιογράφων του καναλιού από δικαστήριο του Καΐρου είναι «σκανδαλώδης και απεχθής».
Η ετυμηγορία είναι μια «σκόπιμη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του τύπου», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Αλ Τζαζίρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.