Ειδησεογραφικό site

Έχεις άγχος; Χόρεψε… – Μια ψυχολόγος και δυο καθηγήτριες μιλάνε στο «Κ», με αφορμή την παγκόσμια μέρα χορού

376

Tης Πέννυς Κροντηρά

Το 1982 καθιερώθηκε η 29η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Χορού από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ερχόμενη Τετάρτη, λοιπόν, είναι η μέρα εορτασμού του χορού, λόγω της ημερομηνίας γέννησης το 1727 του Γάλλου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, που έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου μπαλέτου. Το «Κ» μίλησε με μία καθηγήτρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, μία καθηγήτρια λάτιν και ευρωπαϊκών χορών και μία ψυχολόγο που μας εξηγούν το πως ο άνθρωπος μέσα από την ενασχόλησή του με τον χορό εκφράζει τον ψυχικό του κόσμο.

«ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΑΡΑ, ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ»

tsakonaΗ κ. Κωνσταντίνα Τσάκωνα, καθηγήτρια χορού, κάτοχος διπλωματών Latin & ευρωπαϊκών χορών με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες χορού στο ενεργητικό της και από το 2008 ιδιοκτήτρια της σχολής χορού Dance Feeling, στην περιοχή της Βούλας, μιλάει στο «Κ» για τον μαγικό χώρο του χορού και της κίνησης. «Οι Latin και Ballroom χοροί είναι συνολικά 12 και είναι οι εξής: rumba, samba, cha-cha-cha, paso doble, jive, mambo, rock n’roll, waltz, Vienna waltz, quickstep, foxtrot, tango. Η ηλικία των 4 ετών είναι ιδανική για την πρώτη επαφή με μια σχολή χορού. Τους συγκεκριμένους χορούς, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να τους διδάξουμε και σε κοινωνικό επίπεδο, επομένως είναι πολύ απλό, για οποιονδήποτε το αποφασίσει και ανεξαρτήτου ηλικίας, να μάθει να χορεύει! Ο αρχαιότερος χορός στο είδος μας είναι το Waltz. Δημιουργήθηκε ως παραδοσιακός χορός στις περιοχές της Αυστρίας, με πολλές και διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με την περιοχή που τον χόρευαν. Χαρακτηριστικά του είναι η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα.»

Όσον αφορά τα συναισθήματα των πελατών της σχολής χορού η καθηγήτρια μας λέει: «Οι μαθητές μας νιώθουν, βάση των λεγομένων τους, απεριόριστη χαρά, ευεξία και συναισθηματική ανάταση! Τα οφέλη είναι τόσα πολλά, ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως ο χορός βελτιώνει την ισορροπία, την αντοχή και την ευλυγισία του σώματος, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει το άγχος και το στρες. Στη σχολή έρχονται πολλά ζευγάρια και αυτό βοηθάει στην αύξηση του ποσοστού των αντρών περίπου στο 35% έναντι 65% των γυναικών. Αν αγαπάτε τον χορό, μη διστάζετε! Ένας έμπειρος δάσκαλος μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας μέσω του χορού!»

«ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…»

kirkakhΗ κ. Κατερίνα Κικάκη έχει τελειώσει τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του γεωλογικού τμήματος ΕΚΠΑ. Ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια με τον χορό και σήμερα δείχνει εθελοντικά παραδοσιακούς χορούς στον Συνεταιρισμό Ζωγράφου. Η κ. Κικάκη μιλάει στο «Κ» για τη διαιώνιση της παράδοση μας, μέσω των ελληνικών παραδοσιακών χορών. «Υπάρχουν πάνω από 200 σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και χορευτικά συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα. Οι παραδοσιακοί χοροί συνδέονται άμεσα με τις κοινωνικές εξελίξεις, τις συνήθειες του κάθε τόπου. Είναι συλλογικοί και εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας. Τα πρώτα δείγματα ελληνικού παραδοσιακού χορού υπάρχουν στα αρχαία χρόνια, όπου οι νέοι των εύπορων οικογενειών έπαιρναν ιδιαίτερα μαθήματα στον χορό ενώ σε αρκετά κείμενα ο χορός ταυτίζεται με τη μόρφωση. Ο πιο παλιός παραδοσιακός χορός είναι ο πυρρίχειος, ένας πολεμικός χορός, όπου στη μυθολογία αναφέρεται ως ο χορός των Κουρητών, και σήμερα συνδέεται με τον κρητικό χορό πεντοζάλη και τον ποντιακό σέρα. Οι χοροί μπορεί να είναι κυκλικοί, ζευγαρωτοί, ελεύθεροι. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού, αφού ένας χορός μπορεί να έχει διαφορετικά κινητικά μοτίβα λόγω διαφορετικού τραγουδιού ή και τόπου.»

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος νέος κόσμος επιθυμεί να μάθει παραδοσιακούς χορούς, να κατανοήσει τον ρυθμό του κάθε τραγουδιού και να μάθει από πού προήλθε, μας επισημαίνει η κ. Κικάκη. «Το κόστος εξαρτάται κάθε φορά από τη σχολή, τον σύλλογο κ.λ.π. Μια μέση τιμή είναι 25 ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, υπάρχουν αρκετά στέκια αλληλεγγύης, φοιτητικές εστίες, όπου το κόστος είναι πολύ μικρό. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα αλλά και εξάσκηση φυσικά. Ο χορός αποτελεί μορφή τέχνης, άρα και τρόπο έκφρασης. Εκφραστείτε λοιπόν μέσα από τον χορό και τολμήστε όπου υπάρχει «χώρος» ακόμα και στον αυτοσχεδιασμό. Ο άνθρωπος μπορεί να χορεύει από τη στιγμή που αρχίζει και περπατάει μέχρι τα βαθιά γεράματα, αρκεί να υπάρχει όρεξη!»

«Απελευθερώνει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου»

moustogianniΗ κλινική ψυχολόγος, κ. Ελένη Μουστόγιαννη, που είναι πιστοποιημένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραυπευτική προσέγγιση αναλύει στο «Κ» το πώς ο χορός είναι μορφή έκφρασης και απελευθέρωσης του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου. «Η κίνηση από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί τον πιο αντανακλαστικό και κυρίαρχο τρόπο επικοινωνίας του ανθρώπου. Ο χορός είναι το πιο διαδεδομένο μέσο έκφρασης, δημιουργίας αλλά και ταυτότητας της ανθρώπινης ύπαρξης στο πέρασμα των αιώνων. Ανατρέχοντας στην ιστορία τελετουργικοί χοροί για τη γέννηση, το θάνατο, τη γονιμότητα, τη θεραπεία, την εύρεση τροφής, τη βροχή, ατομικές ή ομαδικές δεήσεις για δύναμη ή νίκη συμβολίζουν την κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά του ανθρώπου.»

Η θεραπεία μέσω της τέχνης στις μέρες μας είναι η πιο διαδεδομένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος καθώς ενισχύει την έκφραση, την επικοινωνία, το συναίσθημα και την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου, μας εξηγεί η κ. Μουστόγιαννη. «Σκέψεις και συναισθήματα, μπλέκονται όμορφα με κίνηση και μελωδία. Άγχος και πανικός βρίσκουν το καλύτερο ψυχοφάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ. Η κινητική θεραπεία-χορός-δράμα-μουσική βοηθά στη διαχείριση δυσλειτουργικών σκέψεων και αρνητικών συναισθημάτων μετατρέποντας τα σε εναλλακτικά, θετικά, δημιουργώντας αισιόδοξες προοπτικές σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.