Ειδησεογραφικό site

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ

48

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου νοσηλευόταν για λοίμωξη του αναπνευστικού.

Το νοσοκομείο Γκιουβέν, της τουρκικής πρωτεύουσας, επιβεβαίωσε το θάνατο του Τούρκου ηγέτη με σχετική ανακοίνωση.

Σε μια πολιτική καριέρα που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα, ο Ντεμιρέλ ξεκίνησε το 1961 με την εκλογή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με το κόμμα της Δικαιοσύνης, του οποίου πήρε τα ηνία το 1964. Ένα χρόνο αργότερα, το 1965, το κόμμα του Ντεμιρέλ θα πάρει την αυτοδυναμία στις εκλογές και ο ίδιος θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός μέχρι το πραξικόπημα του 1980 οπότε και ίσχυσε νέο Σύνταγμα στη χώρα, το οποίο απαγόρευε τη συμμετοχή του ιδίου και άλλων πολιτικών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Απτόητος, θα αναλάβει το 1987, τα το τιμόνι του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, με το οποίο θα εκλεγεί για έβδομη φορά πρωθυπουργός και θα υπηρετήσει μέχρι και το 1993, όταν θα διαδεχθεί τον αποθανόντα Τουργκούτ Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Ντεμιρέλ, γνωστός για το ρητορικό του χάρισμα, αποσύρθηκε επισήμως από την πολιτική ζωή της χώρας του μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να συμβουλεύει την πολιτική τάξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.