Ειδησεογραφικό site

Έφυγε από τη ζωή η εκδότρια του «Κέδρου», Κάτια Λεμπέση

25

Η εκδότρια του «Κέδρου», Κάτια Λεμπέση, έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 67 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 4 μ.μ., από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Κάτια Λεμπέση αγάπησε τα βιβλία και τους συγγραφείς με τον ίδιο τρόπο που αγάπησε τα λουλούδια που φρόντιζε προσωπικά στη βεράντα των εκδόσεων «Κέδρος», στην οδό Γενναδίου, στο κέντρο της Αθήνας, και τα ζώα της.

Στη μεταπολίτευση ενεργοποιήθηκε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Ίδρυσε τις εκδόσεις «Κύτταρο», οι οποίες εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985 απέκτησε, με τον σύζυγό της Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, τις εκδόσεις «Κέδρος», τις οποίες διηύθυνε μέχρι πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο οικολογικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας της Κάτιας Λεμπέση, η αν. υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κάτια Λεμπέση υπήρξε μια ακούραστη αγωνίστρια- υπέρ του γυναικείου κινήματος, υπέρ του ποιοτικού βιβλίου, υπέρ της καλής ελληνικής λογοτεχνίας, υπέρ της ποιότητας ζωής. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευθύνες ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, του ‘’Κέδρου’’, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους συγγραφείς, για όλον τον κόσμο της ανάγνωσης στη χώρα μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Εταιρεία Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μαζί με όλη τη μεγάλη κοινότητα του χώρου του βιβλίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια της Κάτιας Λεμπέση, η οποία συνέχισε μετά τη Νανά Καλλιανέση την μακρά παράδοση του «Κέδρου» μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασόπουλο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.