Ειδησεογραφικό site

Παπούλιας σε Νταβούτογλου: «Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες» – Θετική η αποτίμηση της συνάντησης Σαμαρά – Νταβούτογλου

51

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις ελληνο – τουρκικές σχέσεις απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ν. Αναστασιάδη

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη οπού υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση καρδιάς και του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο καλή και ταχεία ανάρρωση.

«Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες»

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος τον υποδέχτηκε με το μήνυμα ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες»  κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αχμέτ Νταβουτογλου.

«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Η υποδοχή Νταβούτογλου από τον Κικίλια στο αεροδρόμιο

Τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου υποδέχθηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια κατά την άφιξή του στον αερολιμένα του Ελ. Βενιζέλος. Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον ίδιο και το κυβερνητικό του επιτελείο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά μετά τις 15:30.

Μάλιστα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέβασε στο Twitter τις φωτογραφίες από τη στιγμή της συνάντησης των δύο αντρών, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός πάτησε σε ελληνικό έδαφος, ενώ αυτό που προξενεί αμέσως εντύπωση σε όποιον δει τις φωτογραφίες είναι η υπεροχή… ύψους μεταξύ των δύο αντρών. Ο κ. Κικίλιας, ο πιο ψηλός εκ των υπουργικού συμβουλίου -άλλοτε μπασκετμπολίστας βεβαίως- «έριξε» ένα κεφάλι και… κάτι στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως χθες ο κ. Κικίλιας, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, είχε κάνει έκκληση προς όλους – πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και πολίτες – να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες «με μοναδικό οδηγό το ουσιαστικό συμφέρον του τόπου και το τι προστάζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα για μία ευνομούμενη Δημοκρατία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.