Ειδησεογραφικό site

Η Τρόικα επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» – Αύριο στην Αθήνα – «Κλείδωσε» δίμηνη παράταση του Μνημονίου

42

Επιβεβαιώνονται, και από την ελληνική πλευρά, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και θέλουν την Τρόικα να επιστρέφει αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Oι εκπρόσωποι των δανειστών και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά τη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «κλείδωσε» η δίμηνη παράταση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα για να ξαναρχίσουν τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της εκρεμούς αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αύριο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έρχονται στην Αθήνα αύριο Τρίτη. «Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία», ήταν το πρώτο σχόλιο από το οικονομικό επιτελείο για την απόφαση που ελήφθη στο σημερινό Eurogroup να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Επιτέλους ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά μας βγάζει από το αδιέξοδο και επιτρέπει να μπούμε προς την τελική ευθεία» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Το ελληνικό «ζήτημα»

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει απόψε μια οριστική συμφωνία για την επέκταση τους προγράμματος για την Ελλάδα.

Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

«Σήμερα θα ακούσουμε τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα, για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να «κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, στα «μαλακά» η Ιταλία

Λίγο πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του Eurogroup στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς των επτά κρατών- μελών που βρίσκονται είτε στο προληπτικό είτε στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος σε αυτές τις χώρες και κυρίως σε Παρίσι και Ρώμη, για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν, στην κοινή τους ανακοίνωση, ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, καλώντας τη να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ κάλεσαν την Ιταλία να συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής «αποτελεσματικών μέτρων».

Λίγο πριν επιστρέψουν στη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα», ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σκιαγράφησαν τις προθέσεις του Eurogroup και της Κομισιόν να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες χωρίς εξαιρέσεις.

«Είχαμε μια έντονη, αλλά ουσιώδη συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο που τους δίδεται, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών (σ.σ. Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρία, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) το Μάρτιο του 2015. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία».

Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά και τη δημοσίευση των επόμενων οικονομικών προβλέψεων, που αναμένονται τον επόμενο Φεβρουάριο.

Παρόλο που οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου δεν απασχόλησαν το Eurogroup, καθώς οι δύο αυτές χώρας βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν τις προσπάθειες των χωρών και τη μεταρρυθμιστική τους πορεία και κάλεσαν την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με αποφασιστικότητα.

Χαρδούβελης: Είμαι ικανοποιημένος από το Eurogroup

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δηλώσεις του λίγη ώρα έπειτα από τη λήξη του Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι ικανοποιημένος, «γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο, Τρίτη, στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης, αλλά και πως η τρόικα θα συντάξει αύριο μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όπως εξήγησαν, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Το απόρρητο e-mail της τρόικα-Τι “αξιώνουν” οι δανειστές από την κυβέρνηση-17 τα νέα μέτρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.