Ειδησεογραφικό site

Έργα του Θόδωρου Μανωλίδη ταξιδεύουν στη Σύρο

27

Αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Θόδωρο Μανωλίδη, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, είναι η έκθεση, που διοργανώνεται από τον δήμο Σύρου Ερμούπολης, στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας, στην ανακαινισμένη αίθουσα Τσιροπινά, όπου και εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 8 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

«Σε μια άλλη ατμόσφαιρα, περισσότερο μαγική και συμβολική»

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου, επιμελείται ο γνωστός συλλέκτης και πρόεδρος της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου – Ερμούπολης, Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος σημειώνει: «Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από τη μεγάλη αναδρομική έκθεση, που έκανα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με έργα του Θόδωρου Μανωλίδη, το 2000, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Έτσι, αποφασίσαμε με την εικαστική επιτροπή να γίνει μια έκθεση με έργα του Μανωλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την πολύ υψηλή ποιότητα της ζωγραφικής του, που έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια τα ελληνικά σύνορα, στην έπαυλη Τσιροπινά, έναν χώρο – κόσμημα για τη Σύρο και, ιδιαίτερα, για την Ποσειδωνία.

Μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού έχουν φιλοξενήσει έργα του, όπως οι: Paul Faccatti στο Παρίσι και τη Ζυρίχη, η Frumkin Gallery και Malborough Gallery στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Μονακό. Μετά από πολλά χρόνια γνωριμίας και φιλίας μαζί του, με γοήτευσε η μεγάλη αφοσίωσή του σε αυτό, που δημιουργεί με μεγάλη μαεστρία. Τα έργα του είναι κοντά στην ελληνιστική και βυζαντινή ζωγραφική, αρχαίες παραστάσεις που καταργούν τον συγκεκριμένο χώρο και μας παρασύρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα, περισσότερο μαγική και συμβολική. Η ζωγραφική του Μανωλίδη είναι πραγματική προσφορά στην τέχνη.

 

«Ξέρει πως οι “αλήθειες” του είναι εδώ»
«Ο Μανωλίδης αντλεί στοιχεία από τον χώρο της ιστορίας, της παράδοσης, των προσωπικών του αναμνήσεων» γράφει, στο δικό του σημείωμα, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. «Η μάνα γη, τα λιόδεντρα, τα αγριολούλουδα, τα κλήματα και οι πέτρες τής ελληνικής γης, οι εκκλησίες μας, οι βυζαντινές εικόνες, τα σκαλιστά τέμπλα, τα καφτάνια και τα διάφορα αντικείμενα, απομεινάρια ένδοξου παρελθόντος, αρχαίου, βυζαντινού, της επανάστασης, που πάντα βρίσκονται στις προθήκες των μουσείων ή στο σεντούκι κάποιας αιωνόβιας γιαγιάς ή θείας, που όλοι κάποτε είχαμε, είναι ο καμβάς, πάνω στον οποίο ο Μανωλίδης κεντά τα “πολύτιμα” άμφια του.

Ο ζωγράφος, παρά το γεγονός ότι ζει πολύ στο εξωτερικό, ξέρει πως οι “αλήθειες” του είναι εδώ, στην ιστορία και τις παραδόσεις της γης του, στη νοσταλγία της επιστροφής, στη θάλασσα και το χώμα του νησιού του. Τα ιστορικά μας σύμβολα, όσο “πολυμεταχειρισμένα” και αν είναι, όσο και αν έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη από τις αλλεπάλληλες φάσεις της καπηλείας των πάσης φύσεως “ενδιαφερομένων”, μπορούν πάντα να αποζημιώνουν όσους εμπνέονται από αυτά, αρκεί να τα μεταχειρίζονται με σεβασμό και ειλικρίνεια προθέσεων».

Πληροφορίες
Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας – Έπαυλη Τσιροπινά: Ποσειδωνία – Σύρος. Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 14.00 και 18.00 – 22.30.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.