Ειδησεογραφικό site

Έξω από την Ευρώπη, κραυγάζουν Μηλιός, Νταβανέλλος και άλλοι τρεις – Θέλουν έλεγχο καταθέσεων, κρατικοποίηση τραπεζών, χαράτσι στους πλούσιους – Στην πυρά ο Βαρουφάκης

69

Με ένα κείμενο ‘φωτιά’ στο «παρα πέντε» της συμφωνίας με τους θεσμούς και ενώ ο Πρωθυπουργός βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο»

Να προχωρήσει άμεσα σε οριστική ρήξη με τους δανειστές, εφόσον επιμείνουν στην εκβιαστική επιβολή μιας “νέας επαχθούς και αντιλαικής συμφωνίας”, ζητούν 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διοργανώνουν την Τρίτη εκδήλωση με αυτό τον σκοπό.

Στο κείμενο – πρό(σ)κληση για την εκδήλωση ασκείται δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον ΥΠ.ΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο κατηγορούν έμμεσα ότι “έπαιξε το παιχνίδι των θεσμών στις 20 Φεβρουαρίου”.

Το κείμενο -που υπογράφουν οι Γιάννης Μηλιός, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Πάνος Λάμπρου και Γιώργος Σαπουνάς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση για την υπογραφή µιας µνηµονιακής συµφωνίας νεοφιλελεύθερης στρατηγικής (ιδιωτικοποιήσεις, κατεδάφιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και των εργασιακών δικαιωµάτων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.α.).

Αποδεικνύεται πως η συµφωνία της 20ής Φλεβάρη διευκόλυνε, αντικειµενικά, αυτή την επίθεση και η «δηµιουργική ασάφεια» ευνόησε τους ισχυρούς. Η εκτίµηση πως µπορεί να οικοδοµηθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραµµα  αντι-λιτότητας µε την ανοχή των νεοφιλελεύθερων διευθυντηρίων της Ευρωζώνης αποδείχτηκε λάθος. Τώρα πλησιάζουµε στην κρίσιµη ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση, το κόµµα ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνική πλειοψηφία.

Χρειάζεται να διαλέξουµε ανάµεσα στην υπογραφή της διαφαινόµενης συµφωνίας λιτότητας και τη ρήξη µε τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να µετατραπεί σε κόµµα λιτότητας ούτε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει µνηµόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τίθενται στο τραπέζι από το εσωτερικό και το εξωτερικό προτάσεις για «ξεκαθάρισµα» µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικές λύσεις «εθνικής ενότητας».

Για όλους αυτούς τους λόγους η µόνη διέξοδος είναι η επιλογή της ρήξης µε τους δανειστές. Με στάση πληρωµών των δόσεων, µέτρα περιορισµού της «ελευθερίας» φυγής κεφαλαίων, δηµόσιο έλεγχο στις τράπεζες, φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλούσιων για την χρηµατοδότηση φιλολαϊκών µέτρων, υποστήριξη αυτής της πολιτικής µε κάθε αναγκαίο µέσο, ακόµη και µε ενδεχόµενη ρήξη µε την ΟΝΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.