Ειδησεογραφικό site

Ένστολοι: Αυξήσεις μισθών «εδώ και τώρα», τα αναδρομικά από το 2015

60

Τη λύση που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει την «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, θα κληθούν να αποκαλύψουν οι κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας τη Δευτέρα στις 11 το πρωί. Το ραντεβού κλείστηκε στην ολιγόλεπτη συνάντηση που ζήτησαν και είχαν σήμερα τα σωματεία των ενστόλων με τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως προέκυψε από τη σημερινή επαφή που είχαν πάντως, οι ένστολοι επιμένουν σε άμεση αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, ενώ για το θέμα των αναδρομικών δέχονται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού του 2015.

Επιμένουν όμως πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα «κούρεμα» στο συνολικό ποσό των οφειλών, όπως προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ. Δέχονται όμως να υπάρξει συμψηφισμός για όσους έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα, λόγω των μειώσεων μισθών που είχαν υποστεί.

Αναφορά στο θέμα είχε κάνει και το βράδυ της Δευτέρας, από το βήμα του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για στο θέμα (πιθανόν τον Σεπτέμβριο).

Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των εν λόγω αποφάσεων του ΣτΕ. Ωστόσο, εκπροσώποι των ένστολων επισημαίνουν πως η απόφαση του ΣτΕ ήταν «κρυστάλλινη» και άρα, η όποια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν μπορεί να αναιρέσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή όσων επιβάλλουν οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.