Ειδησεογραφικό site

Ένα βιβλίο για τον Υβ Μοντάν

123

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” το βιβλίο της συγγραφέως Τούλας Καρώνη με τον τίτλο: «Υβ Μοντάν – ο τραγουδιστής – ο ηθοποιός».

Ο Υβ Μοντάν είναι το σύμβολο της χρυσής εποχής του γαλλικού Μιούζικ-χολ. Σίγουρα δεν ήταν ούτε στιχουργός, ούτε συνθέτης αλλά και το ταλέντο του ερμηνευτή, αξίζει σαν μια δημιουργία. Προϊόν σκληρής δουλειάς, κανένας σαν αυτόν δεν τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε ταυτόχρονα. Η Πιάφ τον έντυσε στα μαύρα, ο Πρεβέρ του έγραψε πολυάριθμα αριστουργήματα και η καριέρα του απογειώθηκε.

Ο Yβ Μοντάν, ηθοποιός πρώτου μεγέθους, ξεχώρισε κυρίως για τις πολιτικές του ταινίες και τη συνεργασία του με τον Κώστα Γαβρά. Ο Υβ Μοντάν και η Σιμόν Σινιορέ, σύντροφοι στη ζωή, συνοδοιπόροι στους κοινωνικούς αγώ¬νες, συμπρωταγωνιστές στο θέατρο και το σινεμά, αποτέλεσαν για δεκαετίες ένα θρυλικό ζευγάρι.

Η Τούλα Καρώνη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει γράψει το παιδικό θεατρικό έργο “Το σύννεφο της καραμέλας”, εκδόσεις “Παπαϊωάννου”, που ανέβηκε από το θίασο Καισαριανής στο θέατρο “Καπνοκοπτήριο” την περίοδο 2001 – 2002. Έγραψε, για τη σειρά “Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς”, το βιβλίο “Αριστοφάνης, ο κωμωδιογράφος όλων των εποχών”, εκδόσεις “Σαββάλας”, που κυκλοφόρησε το 2003. Το βιβλίο “Ταξίδι με τον Οδυσσέα”, θεατρική διασκευή της “Οδύσσειας” του Ομήρου για παιδιά, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις “Δρόμων”.

Από τις εκδόσεις “Δρόμων”, στη σειρά “Γαλλικό Τραγούδι”, κυκλοφόρησε τα βιβλία:

“Ζακ Μπρελ –ο ποιητής ο τραγουδιστής”, το 2007.

“Σαρλ Αζναβούρ –ο διαχρονικός τραγουδιστής”, το 2008.

“Ζορζ Μπρασένς –ο ποιητής τραγουδοποιός”, το 2009.

“Ζυλιέτ Γκρεκό -Η μούσα του υπαρξισμού”, το 2011.

Το βιβλίο “Υβ Μοντάν – ο τραγουδιστής, ο ηθοποιός” είναι το όγδοο βιβλίο της. Έχει γράψει στίχους πολλών τραγουδιών για την ελληνική δισκογραφία και το θέατρο. Εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα κυρίως τη μελοποιημένη ποίηση και το Γαλλικό τραγούδι. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

KARONH-YB-MONTAN-1

Τα σχόλια είναι κλειστά.