Ειδησεογραφικό site

Έλεγχος στη γνησιότητα και όχι στην εγκυρότητα των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων

62

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την «ανοιχτή διάθεση εγγράφων» κατέθεσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Στο νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε, πλέον έπειτα και από τις αλλαγές που έγιναν, στον έλεγχο των πιστοποιητικών που κατέθεσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μονιμοποίησή τους δεν θα εξετάζεται η «εγκυρότητα», αλλά η «γνησιότητα», που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ποινή για τυπικές παραβάσεις.
«Αυτές οι αλλαγές γίνονται για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν κυνηγάμε παρατυπίες ή προβλήματα που δεν αφορούν πλαστότητα και δόλο του υπαλλήλου, αλλά και ότι  σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται πρόβλημα ελέγχου ή απόλυσης», είπε η υφυπουργός.
Ειδικότερα αναδιατυπώνεται  το άρθρο 28, προκειμένου ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών των παραιτούμενων υπαλλήλων, να περιορίζεται ρητά στα πλαστά πιστοποιητικά που ενδεχομένως είχαν καταθέσει για να προσληφθούν, και όχι στα «μη έγκυρα» (μια διατύπωση που κατά την αντιπολίτευση, αμφισβητούσε τον πυρήνα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων).
Η νέα διατύπωση περιορίζει τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των ήδη παραιτηθέντων υπαλλήλων, σε όσους η υπαλληλική τους σχέση έληξε από την 9η Ιουλίου του 2013 μέχρι τη δημοσίευση του προτεινόμενου νόμου.
«Μιλούμε για περιπτώσεις όπου υπήρξε συμμετοχή και υπαιτιότητα του υπαλλήλου στην παρανομία. Μόνο αυτές τις περιπτώσεις αφορά ο νόμος που ψηφίσαμε και όχι άλλες. Κακώς γίνεται εκμετάλλευση των διατάξεων αυτών, σε μια προπαγάνδα ότι δήθεν υπάρχει πογκρόμ για να βρούμε δημόσιους υπαλλήλους να απολύσουμε» ανέφερε σχετικά η κα Χριστοφιλοπούλου.
Επίσης στο άρθρο 22 απαλείφεται η πρόβλεψη που υπήρχε για έξοδο δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό των παραιτούμενων ή συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προηγουμένως.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, που είχε ζητήσει τις συγκεκριμένες αναδιατυπώσεις, τόνισε ότι δεν πρέπει να απαιτεί το κράτος την αναδρομική επιστροφή συντάξεων και μισθών, σημειώνοντας ότι, παρά τις παρατυπίες ή τις παρανομίες που ενδεχομένως έχει κάνει ο υπάλληλος για να μονιμοποιηθεί, έχει προσφέρει εργασία και πρέπει να υπάρχει αμοιβή.
«Μιλάμε για έλεγχο των δικαιολογητικών, δηλαδή την πλαστότητα, την ευθεία παρανομία. Δεν μιλάμε για τους όρους του προεδρικού διατάγματος», διευκρίνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο
Εν τω μεταξύ σε ρητή διάψευση των σεναρίων περί εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), προέβη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.
«Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, διότι στο μεν ιδιωτικό τομέα έχουμε 14 μισθούς και στον δημόσιο 12, άρα οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση σε επίπεδο μηνιαίων μισθών είναι από τη φύση της άδικη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου, «δεν λαμβάνεται υπόψη και το ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αφορά στον υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προσόντα που δεν υπάρχει κατ’ ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Δημόσιο χρειάζεται να κάνει πραγματική χρήση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αξιολογώντας τον υποψήφιο υπάλληλο και διαμορφώνοντας σ’ αυτόν «πραγματική συνείδηση δημόσιου λειτουργού».
«Χρειάζεται ένα σύστημα πραγματικής αναφοράς σε κάποιον προϊστάμενο, ο οποίος θα δρα ως μέντορας, ως σύμβουλος στον νέο υπάλληλο, ο οποίος θα διανύσει αυτή τη διετία και θα δοκιμαστεί εάν πραγματικά αξίζει να παραμείνει δημόσιος υπάλληλος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η αξιολόγηση αυτή, πρόσθεσε, «προφανώς και θα καταλήγει τελικά, στο ότι μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων θα μετεξελίσσεται σε μόνιμους, αλλά θα μπορεί να εντοπίσει και εκείνους τους υπαλλήλους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και για τους οποίους δεν πρέπει να προσφερθεί το προνόμιο της μόνιμης απασχόλησης».
«Όσον αφορά στο τι μισθό πρέπει να παίρνει αυτός ο υπάλληλος, αυτό θα το συζητήσουμε, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είναι 586 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.