Ειδησεογραφικό site

Έκκληση 32 προσωπικοτήτων προς Κοέλιο για χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα

29

Κάλεσμα στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κοέλιο να χαλαρώσει τη στάση του όσον αφορά τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα απευθύνουν 32 προσωπικότητες της Πορτογαλίας, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί.

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Público τονίζουν ότι η αντίληψη πως η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί ως έχει είναι «αντιπαραγωγική».

Καλούν επίσης τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει έναν δημόσιο λόγο που «δεν θα ταπεινώνει τις χώρες-μέλη».

Στο σχετικό κείμενο σημειώνεται ότι η Πορτογαλία «δεν πρέπει να απομονωθεί από το κίνημα της ευρωπαϊκής συνεργασίας», αλλά να συμμετάσχει «στη συζήτηση για την ανάκαμψη των οικονομιών και των κοινωνικών πολιτικών στις χώρες που θυσιάστηκαν περισσότερο κατά τα τελευταία έξι χρόνια».

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας κεντροδεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά ακόμη και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD, του κόμματος του πρωθυπουργού.

Ο Πάσους Κοέλιο έχει καλέσει την Αθήνα να «σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και χαρακτηρίζοντας «παραμύθια» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λισαβόνα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.